Reakcija Kosova na tvrdnje Srbije o povlačenju priznanja

Regija 13. maj. 202219:041 komentar
Podijeli:
Izvor: Donika Grvala (Anadolija)

Kosovo nema informacija da su četiri zemlje povukle priznanje Kosova kako to tvrdi Beograd, izjavila je danas zamjenica premijera i ministrica inostranih poslova i dijaspore Kosova Donika Grvala.

Na konferenciji za novinare po povratku iz Strazbura, gdje je u četvrtak zvanično predala zahtjev Kosova za članstvo u Savjet Evrope, Grvala je istakla da u vezi tvrdnji šefa diplomatije Srbije Nikole Selakovića da su četiri zemlje povukle priznanje, Vlada Kosova nema takvih informacija.

“Činjenica da samo nekoliko sati nakon apliciranja Kosova za članstvo u Savjet Evrope oni kažu da imaju spremna četiri povlačenja priznanja govori dvije stvari ili je vijest lažna ili oni već duže vrijeme rade na povlačenju priznanja za razliku od onoga što izjavljuju javno. Istina je da smo imali informacije od različitih zemalja sa različitih kontinenata da Srbija nijednog momenta nije prestala sa radom na povlačenju priznanja”, kazala je Grvalla.

Dodala je da Kosovo ima informacije da je Srbija u afričkim zemljama nudila rusko oružje, ruske vakcine i šećer za povlačenje priznanja, ali te zemlje nisu povukle svoja priznanja. Zbog tajnosti nije mogla da navede o kojim je zemljama riječ.

Ona je kazala da i Srbija treba da podrži učlanjenje Kosova u SE, ukoliko je zaista zainteresovana za Srbe, građane Kosova.

Šefica kosovske diplomatije je ocijenila da je započet dug proces do učlanjenja u Savjet Evrope, za koji niko ne može znati koliko će trajati. Ona je istakla da je od 46 članica SE, 31 priznala Kosovo, te da nema razloga da te zemlje ne podrže prijem Kosova u tu međunarodnu organizaciju. Također je naglasila da Kosovo ima i potpisanu podršku mnogih zemalja članica SE.

Grvala je naglasila da će Kosovo voditi razgovore sa svakom zemljom pojedinačno, ali i sa svakim poslanikom u Generalnoj Skupštini SE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar