RSE: Kosovo će prihvatiti hiljade Afganistanaca koji su bijegu od talibana

Regija 16. avg 202108:18 > 08:192 komentara
Podijeli:
Zgrada Vlade Kosova u bojama zastave Sjedinjenih Američkih Država, aprila 2020.
Izvor: Zgrada Vlade Kosova u bojama zastave Sjedinjenih Američkih Država, aprila 2020. (RSE)

Vlada Kosova na čelu sa Aljbinom Kurtijem je od sredine jula sarađivala sa američkim vlastima kako bi se razmotrile mogućnosti smještaja za Afganistance koji su sarađivali sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Ljuan Daljipi, šef kabineta premijera Kosova, u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao je da će se ovi pregovori "dobro završiti".

„Puno je logističko-tehničkog, bezbjedonosnog i društvenog rada, pažljivo postupamo. Sjedinjene Države su naš saveznik i strateški partner”, rekao je Daljipi.

Oglasila se i predsjednica Kosova Vjosa Osmani uz navode da je nju kontaktirao američki ambasador u Prištini Philip Kosnett, koji joj je prenio zahtjev predsjednika Joea Bidena da Kosovo privremeno skloni afganistanske civile. Napomenula je da je Kosovo to prihvatilo “bez ikakvog oklevanja i bez ikakvih uslova”.

Biden tražio, Priština pristala

Osmani je istakla da je Vlada Kosova formirala radnu grupu koja će se, u saradnji sa američkim partnerima, baviti organizacionim pitanjima.

“Državljani Afganistana morat će da prođu kroz cjelokupnu bezbjednosnu procjenu Sjedinjenih Država, ostat će samo privremeno na Kosovu, dok se ne završi njihova dokumentacija za imigracione vize u SAD-u”, rekla je Osmani.

Reuters je 13. avgusta saopštio da je američka Vlada vodila tajne pregovore sa Albanijiom i Kosovom oko pronalaženja privremenog smještaja za Afganistance koji su sarađivali sa snagama SAD-a u ovoj zemlji.

Izvori Reutersa su naveli da su Sjedinjene Američke Države Kosovu ponudile ekonomske i političke beneficije u zamjenu da prihvati nekoliko hiljada Afganistanaca. Međutim, američke diplomate su izrazile zabrinutost u vezi mogućnosti Kosova da prihvati Afganistance.

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj je poručio da Kosovo treba dobrovoljno da prihvati da pruži sklonište Afganistancima koji su sarađivali sa SAD-om. On je podsjetio da su SAD bile uz Kosovo kada su iz ratnih zona u Siriji vraćani građani Kosova.

“Kosovo se mora odužiti SAD-u”

Potpredsjednica opozicione Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku na svom Facebook nalogu je napisala da Kosovo mora da pokaže svoju velikodušnost i prihvati određeni broj izbjeglica iz Avganistana.

“Mi na Kosovu vrlo dobro znamo taj osjećaj bespomoćnosti koji vas obuzme u trenutku kada vas neko nasilnim putem izbaci iz kuće”, napisala je Čitaku.

Prethodno je Albanija 15. avgusta potvrdila da je pozitivno odgovorila na zahtjev SAD-a oko prihvata Afganistanca, dok ne dobiju vize SAD-a.

Talibani su sinoć proglasili pobjedu u Afgansitanu. Mnogi državljani ove zemlje koji su sarađivali sa međunarodnim snagama, strahuju od odmazde talibanskih militanata.

Američki State Department najavio je novi program koji će omogućiti hiljadama Afganistanaca da se kao izbjeglice presele u SAD.

Međutim, oni najprije moraju biti smješteni u neku o trećih zemalja, gdje će boraviti od 12 do 14 mjeseci, odnosno dok se izanalizira njihova aplikacija za američku vizu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar