Scholz: Integracija Zapadnog Balkana jedan od najvećih zadataka EU

Regija 12. apr. 202209:516 komentara
Podijeli:
Izvor: Olaf Scholz (Soeren Stache/Pool via REUTERS)

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u ponedjeljak da je integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju veoma važna, a njena realizacija je jedan od najvećih zadataka Unije.

Scholz je nakon sastanka s premijerom Albanije Edijem Ramom u Berlinu istakao da države Zapadnog Balkana imaju strateški značaj za Njemačku, te da su važne i za stabilnost regiona i cijele Evrope.

Rekao je da se Njemačka zalaže za što skoriji početak pregovora o članstvu u EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, što smatra “zajedničkim interesom”.

Napominjući da sve države Zapadnog Balkana imaju koristi od regionalne saradnje, Scholz je kazao da će oživjeti Berlinski proces.

Dodao je da Albanija igra konstruktivnu ulogu na međunarodnom nivou i podržava zajedničku sigurnosnu i vanjsku politiku EU.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa koju je 2014. godine pokrenula tadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel, s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana i da se unaprijede regionalna saradnja i eurointegracije regije.

U okviru Berlinskog procesa, do sada je održano šest samita, u Berlinu (2014. godine), Beču (2015.), Parizu (2016.), Trstu (2017.), Londonu (2018.) i Poznanu (2019.).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar