Sin Mile Đukanovića saslušan u tužilaštvu povodom ‘Pandora papira’

Regija 22. okt. 202114:59
Podijeli:
Milo Đukanović u Pressingu
Izvor: Milo Đukanović (Foto: N1)

Blažo Đukanović, sin predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića, saslušan je u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) u svojstvu građanina, potvrđeno je "Vijestima".

On je odgovarao na pitanja tužilaca povodom slučaja „Pandora papiri“, a da će Blažo Đukanović biti saslušan juče je rekao glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, pišu „Vijesti“.

“Pisano izjašnjenje je moguće. To se daje visokim funkcionerima, ne zato da bi bili privilegovani ili izdvojeni od drugih, nego da bi se izbjegla procedura kontrolisanja prostorija. Gleda se da nije ko vodu otrovao, da nema negdje eksplozivna naprava i to nam dane uzima. Mi zato napišemo pitanja koja bi mu bila postavljena kada bi došao i pošaljemo mu ih na izjašnjavanje. Ali ako bi bio pozvan da dođe, sigurno bi morao doći”, rekao je Katnić juče.

U „Pandora papirima“ se navodi da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih devičanskih ostrva, Paname i Gibraltara, objavljeno je 3. oktobra na sajtu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Prema tim navodima, sin predsednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu da formira i dvije skrivene kompanije sa kćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

O Pandora papirima

Do tih podataka došao je Istraživački centar MANS kroz globalnu istragu o „offshore“ poslovima pod nazivom „Pandora papiri“ (Pandora Papers) koju je vodio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) sa partnerima iz 117 zemalja. Do sada najveća baza procurenih podataka sadrži skoro 12 miliona dokumenata iz 14 „offshore“ agencija. Jedna od njih je „Alcogal“, vodeća advokatska kancelarija u Panami sa predstavništvima na svim poznatijim „offshore“ destinacijama, uključujući Britanska djevičanska ostrva, preko kojih su vođeni poslovi porodice Đukanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar