Skoplje: U neredima desetine policajaca, političar tvrdi da su ga htjeli ubiti

Podijeli:
Izvor: REUTERS/Nake Batev

U sinoćnjim neredima u Skoplju povrijeđeno je 47 policajaca. Grupa demonstranata ih je zasula kamenjem i molotovljevim koktelom. Hiljade ljudi protestuje četvrti dan zbog francuskog prijedloga deblokade EU integracija, kojim se prihvata dio bugarskih zahtjeva u vezi s istorijom Sjeverne Makedonije.

Protesti koji su održani peti dan zaredom, uz podršku VMRO DPMNE, večeras su organizovani pod motom „Ultimatum. Ne hvala“.

Lider najveće makedonske opozicione partije VMRO DPMNE Hristijan Mickoski objavio je večeras fotografiju naoružanog muškarca za kojeg tvrdi da je htio da ga ubije na demonstracijama protiv francuskog predloga za rešenje spora sa Bugarskom.

„Ovo je čovjek koji je htio da me ubije večeras. Zahtjevam da ga odmah privedu (ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliver) Spasovski i MUP“, napisao je Mickoski na Facebooku.

Osoba sa pištoljem u ruci na toj fotografiji, kako je objavio portal „Sakam da kažam“, dio je grupe koja je kamenjem, flašama i drugim tvrdim predmetima u blizini trga Skenderbeg napala demonstrante protiv francuskog prijedloga koji su išli od Vlade Sjeverne Makedonije do Ministarstva spoljnih poslova.

Francuski prijedlog za rešenje spora i početak pregovora naišao je na jak otpor VMRO DPMNE, velikog broja građana i relevantnih nevladinih organizacija koje se bave eurointegracijama.

Pored koalicione vlade SDSM i DUI podršku francuskom prijedlogu, iza kojeg je stala cijela EU, dao je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicione albanske parlamentarne partije.

Protivnici prijedloga, među kojima i bivši ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov koji je potpisao Prespanski dogovor sa Grčkom, smatraju da taj prijedlog znači ispunjenje bugarskih zahtjeva, izlazi iz principa EU i blokira pregovore Skoplja sa EU.

Početak pregovora EU sa Skopljem od novembra 2020. blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Sjeverne Makedonije.

Komentari

Vaš komentar