Specijalne jedinice na prijelazima na Kosovu, skidaju tablice vozačima iz Srbije

Regija 20. sep. 202111:20 > 11:252 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Specijalne jedinice kosovske policije od jutros se nalaze u neposrednoj blizini dva prijelaza na Sjeveru Kosova - Jarinju i Brnjaku, javlja KoSSev. Pripadnici kosovske policije oduzimaju tablice vozila sa oznakama sa sjevera Kosova, dok vozila koja imaju tablice sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje, o čemu su vlasti u Prištini prethodno obavijestile i srbijansku policiju.

Đeljalj Svećlja, ministar unutrašnjih poslova Kosova objavio je na Facebooku saopćenje u kom se navodi da akcije kosovskog MUP-a imaju za cilj provođenje sporazuma o slobodnom kretanju – posebno registarskih oznaka vozila.

“Ovom prilikom MUP je, kako bi omogućio slobodno kretanje građana po isteku ugovora od 14. septembra 2014. godine, donio rješenje kojim se uređuje i obavezuje obezbjeđivanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa registarskim tablicama Srbije koja ulaze na teritoriju Republike Kosovo, na svim graničnim prijelazima”, stoji u saopćenju.

Dodaje se i da od 15. septembra više ne mogu da saobraćaju vozila sa registarskim tablicama sa oznakom “KS” (sjever Kosova), i da su jedine zvanične i važeće tablice one koje izdaju službenici Ministarstva unutrašnjih poslova i koje imaju oznaku “RKS” (Republika Kosovo).

U saopćenju se ističe i da je situacija mirna i da je policija preduzela sve mjere kako se ne bi ometalo kretanje ljudi i robe.

Na Jarinju, mjestu gdje su jučer postavljeni kontejner,i a gdje su ranije u dva navrata paljeni pogranični punktovi, put je blokiran. Na putu se nalaze kamioni, okupljeni građani i specijalne jedinice Kosovske policije.

Među okupljenim građanima su i zvaničnici Srpske liste – gradonačelnik Zoran Todić, i bivši načelnik okruga Slavko Simić, kao i pojedini odbornici. Potom su pristigli kosovski ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević.

“Ovo nije akcija, ovo je reakcija naroda koji je zabrinut za svoju budućnost, za svoju djecu, za svoje porodice”, obratio se Rakić medijima.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, zakazao je za sutra u 10:00 sati hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, na kojoj će glavna tema biti dešavanja na Kosovu i Metohiji, saznaju Večernje novosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar