Srbija između Lavrova i Scholza – hoće li biti oborena s jedne stolice?

Regija 28. maj. 202222:30 > 22:31
Podijeli:

U trenutku kada se u razmaku od samo tri dana, za 7. i 10. juni, najavljuju posjete Beogradu prvo šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, a potom i njemačkog kancelara Olafa Scholza, premijerka Ana Brnabić poručuje da je Srbija izložena velikim pritiscima zbog neuvođenja sankcija Moskvi, ali da takvu poziciju ne mijenja. Nekadašnji ambasador Srbije u Njemačkoj i Velikoj Britaniji Ognjen Pribićević za N1 kaže da Srbija ne može odbiti razgovor s Rusijom, ali da će se zbog posjete Lavrova, pritisak sa Zapada još više povećati.

U toku su pripreme za atomski s desna i momentalni atomski s lijeva – hoće li Srbija biti oborena s jedne, od dvije stolice na kojima trenutno sjedi. U sve komplikovanijoj situaciji, kada Brisel dovršava šesti, najteži, paket sankcija Moskvi, premijerka Srbije Ana Brnabić osjeća, kako kaže, ogromne pritiske zbog pozicije Srbije.

“Da li je laka? Nije. Da li se borimo svaki dan da održimo takvu poziciju i argumentima se borimo za to? Da, apsolutno. Nadam se da razumiju našu poziciju ili da nas barem čuju i partneri iz Rusije, ali i naši partneri iz EU i SAD-a. Mi poziciju ne mijenjamo“, poručila je Brnabić.

Takav stav – neuvođenje sankcija Rusiji u skladu sa međunarodnim pravom i nacionalnim interesom, istoga dana tumače svako na svoj način i premijerkine stranačke kolege iz vrha Srpske napredne stranke (SNS).

“Politika naše Vlade je punopravno članstvo u Evropskoj uniji i nemam ni trunku dileme da Srbija treba utraditi apsolutno sve da bi taj cilj bio ispunjen”, poručila je članica Predsjedništva SNS-a Zorana Mihajlović.

“Nema dileme, kada bismo uveli sankcije, sva vrata na Zapadu bi nam bila otvorena. Ipak, postoji nešto što se zove moral i ponos”, smatra Vladimir Đukanović, također član Predsjedništva SNS-a.

Dolazak Lavrova, za koga su, praktično, sva druga vrata u Evropi zatvorena, u Beograd, predstavljat će prvu posjetu jednog visokog ruskog zvaničnika Srbiji od izbijanja rata u Ukrajini.

“Mi razgovor sa Rusijom ne može da odbijemo, jer je riječ o velikoj sili koja drži poziciju Srbije po pitanju Kosova u UN-u”, ocjenjuje Ognjen Pribićević.

Ali i Njemačka je u nikad većoj diplomatskoj ofanzivi na Zapadni Balkan. Nekadašnji ambasador u Berlinu i Londonu Ognjen Pribićević tumači i “drugu stranu” dolaska Lavrova.

“Ta posjeta, ukoliko do nje dođe, sigurno će imati jako negativan odjek na Zapadu i nema nikakve sumnje da će se pritisak na Srbiju još više povećati. Oko toga ne treba imati nikakve dileme da će zahtjevi Njemačke biti upravo da bi negdje sebe opravdala i svoju politiku prema ratu u Ukrajini”, objašnjava Pribićević.

Prije nego što se sazna šta će Lavrov reći 7,, a šta Scholz 10. juna, poznato je da će srpski predsjednik Aleksandar Vučić, kako je sam najavio, vrlo brzo na telefonskoj vezi izgovoriti “spasiba na družbi“. Razgovor s Putinom vodit će se o plinu i drugim pitanjima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar