Srbiji isporučena još dva MiG-a 29 iz Bjelorusije

Regija 17. maj. 202111:582 komentara
Podijeli:
Srbiji isporučena još dva MiG-a 29
Izvor: Izvor: Shutterstock

Na vojni aerodrom “Pukovnik Milenko Pavlović“ u Batajnici jutros je sletio teški transportni avion An-124-100M-150 ’’Ruslan’’ ukrajinske kompanije Antonov Airlines čiji se let mogao pratiti na Flightradar-u. Kako navodi portal Tango Six, u njemu se nalaze preostala dva od četiti lovca MiG-29 koje je Bjelorusija donirala Srbiji.

Interesantno je da je posada ovog aviona juče, nakon što je nešto poslije 8 časova poletjela sa bjeloruskog vojnog aerodroma Baranoviči, i pošto je stigla blizu Beograda, morala da usmjeri letjelicu ka Budimpešti koji je očigledno bio alternativni aerodrom za slijetanje, navodi Tango Six.

Portal navodi da je moguće da je došlo do određenih tehničkih problema zbog kojih ukrajinski “Ruslan“ nije mogao da sleti na batajnički aerodrom.

Tango Six podsjeća da su prva dva aviona (18206 i 18207), koje je prevezao isti An-124 (registracije UR-82009), isporučena 17. aprila i navodi da su letjelice poslije sklapanja koje je izvršeno nakon dolaska u Srbiju, već imale svoje prve letove.

Današnjom isporukom Srbija će kompletirati eskadrilu od 14 lovačkih aviona MiG-29 od kojih će 11 jednosjeda biti dovedeno na nivo MiG-29SM odnosno postaće višenamjenski borbeni avioni, dok će tri dvoseda, obzirom na skromniju opremljenost i borbene mogućnosti, najvjerovatnije proći kroz modernizaciju manjeg obima, navodi Tango Six.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar