Srpska lista odbila prijedlog KFOR-a da zamjeni jedinice ROSU-a

Regija 28. sep 202119:27
Snage KFOR-a na Kosovu
Izvor: Snage KFOR-a na Kosovu (Tanjug/AP/Visar Kryeziu)

Komandant KFOR-a predložio je gradonačelnicima opština na sjeveru Kosova da se pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije koji dežuraju na prijelazima zamjene vojnicima KFOR-a, a da odluka Prištine o privremenim registracijama iz centralne Srbije ostane na snazi, šta su gradonačelnici odbili, saopštila je Srpska lista.

„U konsultaciji sa našim građanima smo ovakav prijedlog jednoglasno odbili. Naš narod i mi, njegovi predstavnici, nismo spremni da se saglasimo sa namjerom Prištine da nas stavi u geta i ukine pravo na slobodu kretanja, koja je vrijednost moderne Evrope decenija unazad i koja bi morala da važi i za Srbe na ovim prostorima“, navodi se u saopštenju Srpske liste.

U saopštenju piše da zbog jednostrane odluke Prištine Srbi devet dana protestuju na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak i da će tu ostati „koliko god bude potrebno, jer se ne mire sa namjerom Prištine da nas stave u kaveze“.

„Laž je da nas pogađa nacionalnost onoga ko nam skida tablice, već sama namjera da se one skinu. Pa ma koju uniformu taj neko nosio. A prisustvo do zuba naoružanih specijalaca koji prebijaju goloruke Srbe je razlog za masovnost i istrajnost našeg naroda u borbi za pravo na slobodu kretanja“, dodaje se u saopštenju.

Srpska lista je pozvala Prištinu da vrati stanje na period prije 20. septembra ove godine, povuče naoružane formacije i kroz dijalog sa Beogradom pronađe odgovarajuće rješenje.

„Sve drugo će samo podgrijati ionako usijanu situaciju koju teškom mukom naši predstavnici drže pod kontrolom, dok se s druge strane naš narod maltretira od ROSU specijalaca“, naglašeno je u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar