Šta se desilo sa ratom kavčana i škaljaraca?

Regija 24. jan. 202210:53
Podijeli:
Izvor: Foto: detective-info.com.ua; MUP Srbija

Za razliku od 2020. godine, koja je u ratu crnogorskih klanova, škaljarskog i kavačkog, obilježena surovim likvidacijama u Beogradu i regionu, prošla godina donijela je "zatišje" kada je riječ o vatrenim obračunima između pripadnika ove dvije grupe. Kao jedan od glavnih razloga manjeg broja ubistava u Srbiji i regionu moglo bi biti hapšenja pripadnika grupe Veljka Belivuka početkom februara prošle godine i razbijanje "Skaj" aplikacije.

Sa nestankom 200 kilograma kokaina iz stana u Valensiji 2014. godine, rat između crnogorskih klanova, škaljarskog i kavačkog traje, i godinama odnosi sve više života. Godina 2020. bila je među najkrvavijima za škaljarski klan jer su izgubili nekoliko visokopozicioniranih članova, među kojima su između ostalog i Igor Dedović i Stevan Stamatović koji su likvidirani u Atini, ali i Alan Kožar i Damir Hadžić, koji su ubijeni na Krfu. Škaljarci su pokušali da uzvrate ubistvom Radoja Zvidera u Kijevu, ali se taj atentat završio neuspešno.

I kada se činilo da će škaljarski klan praktično nestati, budući da su ostali bez vođe, odnosno glavnih logističara klana, i da će se krv pripadnika ova dva klana nastaviti da teče ulicama i u 2021. godini, akcije policija nekoliko evropskih zemalja tokom 2021. godine dovele su do toga da sukoba na ulicama bude znatno manje, a mnogi pripadnici ova dva klana umesto u kovčegu, budu u zatvorima.

Prva naznaka da su policija Srbije ali i Crne Gore krenule da rade svoj posao bilo je privođenje Veljka Belivuka i Marka Miljkovića po povratku iz Crne Gore, januara 2021. godine, gdje su bili u posjeti Radoju Zviceru, navodnom vođi kavačkog klana. Nakon saslušanja u policiji, oni su pušteni, ali su potom, 4. februara, ponovo uhapšeni, zajedno sa još 28 osoba, a terete se za najteža krivična djela, ubistva, otmicu, prodavanje droge, posjedovanje nelegalnog oružja…

Sa padom “beogradske ispostave” kavačkog klana, situacija na ulicama Beograda se smirila, a tokom prošle godine počeli su da isplivavaju dokazi o brutalnim likvidacijama Belivuka i njegove grupe, koje su počinili tokom 2020. godine u Srbiji, ali i Crnoj Gori.

Novi udarac kavačkom klanu bio je i u aprilu 2021. godine, kada je uhapšen vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan i još pet osoba, zbog sumnje na kriminalno udruživanje, ubistvo u saizvršilaštvu i ubistvo u pokušaju. Kašćelanu se sudi i da je 2010. godine osnovano kriminalnu grupu koja se bavi prodajom droge, zelenašenjem, davanjem mita i iznudom.

U aprilu su kavčani pretrpjeli još jedan udarac, budući da su u Portugaliji uhapšeni istaknuti članovi ovog klana Igor Božović i njegov sin Vladimir, koji su godinama bili u bjekstvu. Isporučeni su Crnoj Gori jula mjeseca prošle godine, a Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči Igora Božovića da je početkom novembra 2011. godine sa Kašćelnom stvorio kriminalnu organizaciju.

Njegovog sina Vladimira (30) sumnjiče da je kao član te kriminalne grupe prihvatio da primjenjuje nasilje i zastrašuje druga lica “kroz vršenje krivičnih djela iznude, da nabavlja, drži i skladišti oružje, eksplozivna sredstva, pancire za potrebe članova kriminalne organizacije, te da održava vezu sa određenim članovima kriminalne organizacije, radi prenošenja uputstava koje mu daje organizator”.

Na teret mu se stavlja da je u maju 2016. godine pokušao da iznudi 30.000 evra od sugrađanina K. B, nakon što mu to nije uspelo, u julu iste godine digao u vazduh automobile tog sugrađanina.

Jedan od “viđenijih” vođa kavačkog klana koji je i dalje u bjekstvu jeste Radoje Zvicer, za kojim je raspisana potjernica.

Pored svega toga, crnogorska policija spriječila je prvo u januaru likvidaciju Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Tivtu, a onda i u martu likvidaciju Milića Minje Šakovića, visokopozicioniranog “škaljarca”.

Podsjećamo, članovi kavačkog klana komunicirali su preko posebno zaštićene aplikacije “Skaj” koju je prošle godine dešifrovala francuska policija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar