Stoltenberg: KFOR spreman da reaguje ako stabilnost bude ugrožena

Regija 17. avg 202216:08
Podijeli:
Izvor: Tanjug/ AP Photo

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je poslije sastanka sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem da je potrebna odgovornost svih strana da bi se situacija na Kosovu poboljšala. On je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i izbjegnu nasilje. On je dodao da je Kfor spreman da inteveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena.

„NATO nastavlja da prati situaciju u regionu, Kfor ostaje fokusirana na svoj mandat u okviru Ujedinjenih nacija. Ukoliko bi stabilnost bila ugrožena, Kfor je spreman da interveniše“, rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za medije poslije sastanka sa Vučićem.

Generalni sekretar NATO je istakao da je konstruktivan dijalog jedini način da se riješe razlike u regionu, a da je dijalog pod okriljem EU ptatforma da se nađe rješenje koje poštuje prava svih zajednica.

„Pozdravljam sljedeću rundu dijaloga koja će se održatu sutra. Ohrabrujem sve strane da pokažu fleksibilnost i da budu konstruktivne“, poručio je Stoltenberg.

On je rekao da je s predsjednikom Srbije razgovarao i o ratu u Ukrajini i istakao da je važno da međunarodna zajendica bude ujedinjena u protivljenju neisprovocirane akcije Rusije, kao i da svi apeluju da se rat završi.

Kada su u pitanju napadi na nuklearnu elektranu u Zaporožju, Stoltenberg je rekao da oni predstavljaju prijetnju za bezbjednost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar