Štrajk novinara RTV Slovenija: Dnevnik i već broj emisija neće biti emitovan

Izvor: Žiga Živulovič ml./ BOBO

Uposlenici RTV Slovenija danas su pojačali štrajk u kojem su već nekoliko mjeseci. No, danas su otišli korak dalje i skratili program dok veći broj novinara danas ne radi.

Iako su novinari objavili vijest o štrajku na web stranici televizije, on je, kako kažu, uklonjen. Za to krive v.d. urednika Igora Prikoviča dok je direktor televizije Uroš Urbanija kazao kako je nezakonito objavljivati bilo šta bez odobrenja urednika.

Danas neće biti tekstova na portalu RTV Slovenija, a nećeraditi ni teletekst. Sadržaji emisija i pograma su prilagođeni štrajku. Emisije kao što su TV Dnevnik i Odmevi će biti “zamračene”. tokom tog peiroda biće emitovana poruka štrajkačkog odbora Sindikata novinara RTV Slovenija.

Predsjednica Koordinacije novinarskih sindikata Helena Milinkovič rekla je da su danas u štrajku jer se situacija pogoršava, maltretiranje se nastavlja i produbljuje, a zaposlenima koji se solidarišu prijeti disciplinskim postupkom. Urednici i novinari se premještaju iz dana u dan, plan se mijenja, rekla je ona. Ona je skrenula pažnju na cenzuru i današnje emitovanje prvog dnevnika koji je pripremio Uroš Urbanija.

U 19.00 časova na Trgu republike u Ljubljani biće održan javni RTV skup.

Opširnije pogledajte ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar