Štrajk u Linglongu u Zrenjaninu, 500 radnika iz Vijetnama obustavilo rad

Regija 17. nov 202115:062 komentara
Izvor: Snapshot / Nova.rs

Oko 500 radnika iz Vijetnama koji su angažovani na izgradnji kineske fabrike guma Linglong u Zrenjaninu danas su stupili u potpunu obustavu rada kako bi skrenuli pažnju poslodavcu na nehumane uslove smještajnih kapaciteta u kojima borave.

Kako su rekli neki od njih reporterki Autonomije, na obustavu rada su se odlučili i kao znak podrške njihovom kolegi koji je danas dobio otkaz jer je govorio za medije o lošem položaju zaposlenih vijetnamskih radnika u Zrenjaninu, javlja nova.rs.

Vijetnamski radnici rekli su da je vijest o njihovom položaju stigla i do matične zemlje gdje su danas njihove porodice takođe organizovale proteste. Ranije danas aktivisti su iz kruga fabrike Linglong uspjeli da izvedu jednog od zaposlenih koji je zbog izjava koje je davao medijima dobio otkaz.

Prema riječima aktivista, njemu uprava u prvi mah nije dala pasoš, zbog čega ne može da napusti Srbiju.

Aktivisti su došli automobilom po njega, uspjeli da smjeste radnika u automobil, ali je privatno obezbjeđenje angažovano isključivo da čuva barake gdje su smješteni radnici, opkolilo aktiviste, sjelo na haubu automobila zabranjujući da ga izvezu. Situacija je bila na ivici incidenta, jer su istovremeno iz baraka izletjeli i ostali radnici iz Vijetnama, koji su odgurali radnike obezbjeđenja i držali ih dok automobil sa njihovim kolegom nije izašao iz kruga fabrike.

Oni su se uputili do advokata sa kojim će otići u policiju da pokušaju da vrate pasoš ovom uzbunjivaču.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar