Sve o novom autoputu u Crnoj Gori: Biće besplatan sedam dana, ima i ograničenja

Regija 12. jul 202208:391 komentar

Dugoočekivani autoput kroz Crnu Goru biće otvoren sutra. Dionica od Kolašina do Podgorice nakon 7 godina i brojnih najava, zatim i brojnih odlaganja konačno je završena i sad je spremna da dočeka svoje prve putnike. Zvanično otvaranje autoputa zakazano je za 13. jul, na Dan Crne Gore.

Prvi crnogorski auto-put olakšaće putovanje do mora svim crnogorskim vozačima, ali i turistima koji se odluče da ljeto provedu na crnogorskom primorju. Dionica Smokovac-Mataševo dugačka je 41 kilometar, i osim toga što će olakšati putovanje i omogućiti brži dolazak do mora, učiniće ga i mnogo bezbjednijim, jer ova dionica zamjenjuje „najcrnju“ saobraćajnu tačku u ovoj državi – kanjon Morače, piše Blic.

Prvih sedam dana besplatno

Vozače svakako interesuje i koliko će koštati putarina kada dionica Smokovac-Mateševo bude otvorena za saobraćaj. Prvih sedam dana vožnje biće besplatno, a prema posljednjim informacijama, korišćenje prvog autoputa u Crnoj Gori trebalo bi da košta tri ili 3,5 evra.

Ograničenje 100 km/h

Sada su toku posljednje pripreme za puštanje auto – puta u saobraćaj, pa su tako poznati i mnogi prateći detalji.

Maksimalna brzina na auto-putu je 100 km na čas, što znači da vozači mogu da pritisnu papučicu gasa samo do ove granice. Nakon prelaska naplatne rampe, čekaju vas 3 trake.

Ukoliko izaberete pogrešnu traku, ili promašite prvo isključenje za more nema potrebe za panikom, jer postoji i drugo. Auto-put je pokriven kamerama i sve što se dešava na njemu prate nadležne službe koje će reagovati u svim kriznim situacijama.

U slučaju bilo kakvog problema, iz komandnog centra aktiviraju se sve nadležne službe policija, vatrogasci, ali i oni koji održavaju i nadziru auto-put.

Kašnjenje više od tri godine

Ako se dionica auto-puta zaista otvori za saobraćaj u srijedu 13. jula pedantni statističari izračunali su da će to biti kašnjenje završetka radova od čak tri godine, dva mjeseca i tri dana! Naime, prema prvobitnom planu dionica Smokovac – Mateševo je trebalo da bude puštena u saobraćaj još 10. maja 2019. godine?!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar