Švicarci, Srbi, Iračanin i Hrvat krivotvorili Covid potvrde i zaradili milijune

Regija 29. jan. 202218:433 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Po četvorica Srbina i Švicaraca te Hrvat i Iračanin u starosti od 20 do 30 godina uhićeni su u Švicarskoj zbog sumnje da su prodavali lažne Covid potvrde o cijepljenju. Zaradili su milijune.

Prevara je otkrivena u prosincu u švicarskom kantonu St. Gallen. Ukupno je deset osoba uhićeno u opsežnoj istrazi švicarske policije, prenosi Dnevnik.hr.

Hrvat, Iračanin i po četvorica Srba i Švicaraca u dobi od 20 do 30 godina uhićeni su, a njihove kuće i stanovi su pretraženi. Zatražen je istražni zatvor za sedmoricu osumnjičenih, a trenutno su tri osobe u pritvoru.

Dio osumnjičenih su djelatnici raznih centara za testiranje. Tereti ih se da su zloupotrijebili položaj kako bi izdali lažne Covid potvrde. Također, drugima su prodavali svoje podatke za prijavu u sustav kako bi dobili lažne Covid potvrde.

Za sada se govori o više od 9000 izdanih lažnih Covid potvrda, među njima je oko 8000 potvrda o cijepljenju, a ostale su potvrde o testiranju. “Kupci” su potvrde plaćali u iznosima od 300 do 800 franaka, pa se, prema prvim podacima, radi o milijunima franaka.

Vlasti očekuju da će procesuirani biti i oni koji su kupovali potvrde. Nekolicina ih je odlučila policiji dati informacije o prevarantima kako bi se izvukli sa znatno manjom kaznom, piše FM1Today.

Istraga je počela još početkom prosinca kad je Zdravstveni odjel kantona dobio informaciju o nezakonito izdanim potvrdama o cijepljenju.

Odjel je državnom odvjetništvu podnio kaznenu prijavu protiv dvije osobe, a istragu je pokrenula i kantonalna policija. Otvoreno je više istraga tijekom kojih je identificirano više osoba koje su umiješane u prodavanje lažnih Covid potvrda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar