Tepić iznosi nova svedočenja, Palma odgovara s 393 tužbe

Regija 22. apr. 202120:512 komentara
Podijeli:

"Školski primer podvođenja žena i devojaka", to je dio novog svjedočenja o funkcionerima u Jagodini koje je iznjela potpredsjednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić. Istovremeno protiv nje krivične prijave podnijele su 393 žene iz gradske uprave Jagodine, što je ranije najavio Dragan Marković Palma. Oči javnosti su sada uprte u institucije. Sve se češće čuju sumnje u nepristrasnu istragu ali i pozivi da postupak bude izmešten iz Jagodine.

„Od Paralije, Rima, Beča, Minhena, Pariza. Šema je uvek ista“ – to se tvrdi u svjedočenju čiji je dio u Novom danu TV N1 pročitala potpredsjednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić. Tvrdi da ih je izrekao funkcioner koji je svemu svjedočio još od mandata 2008. godine.

To je najčešće bilo na takozvanim političko-privrednim putovanjima, nastavlja Tepić, a kao mamac su, kaže, služile estradne zvezde poput Cece, Đanija, Ace Lukasa.

„A kada se zvanični deo proslave završi oko ponoći, na posao stupaju animir dame, žene i devojke – na tim putovanjima ih je uvek bilo po nekoliko – one putuju sa tom našom delegacijom i uočljive su svojim izgledom i garderobom. Neke od njih su iz Jagodine. Ima ih koje formalno rade u javnim preduzećima, recimo javnom preduzeću Standard u Jagodini. A ima ih i iz okolnih sela pošto u Jagodini ima 52 sela“, navodi Tepić.

Obistinile se Palmine najave

Dodaje da je svjedok spreman da se odazove nezavisnom tužilaštvu. Kaže da nju nisu zvali. Ali jesu protiv nje podnijete krivične prijave zbog „izazivanja panike i nereda“.

Obistinilo se ono što je Palma i najavljivao. Istina za koji broj manje. Grad Jagodina u saopštenju prenosi izjavu pomoćnice gradonačelnika Marije Jovanović.

„Mi smo podnele krivičnu prijavu protiv Marinike Tepić zato što je u sredstvima informisanja na najogavniji i najstrašniji mogući način uvredila sve žene Jagodine. 393 žene zaposlene u javnom sektoru u Jagodini podnele su krivičnu prijavu protiv Marinike Tepić, jer prosto ne možemo da verujemo da jedna žena može na tako ogavan i surov način da uvredi sve žene zaposlene u javnom sektoru u Jagodini“, poručila je Jovanović.

Ovo je prilika da se pokaže neselektivna pravda a od naših reakcija zavisi buduće povjerenje u institucije, poručuje poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Smatra da je za sada učinjeno jedino što je i moglo.

„Mi ovde u ovom slučaju još uvek nemam izjave od potencijalnih žrtava, od devojaka i žena koje se pominju već izjave svedoka. Zaista je u ovom slučaju najbitnije da dobijemo jedno efikasno i brzo delovanje institucija“, kaže Janković.

Sumnje u mogućnost nezavisnog postupka u Jagodini

Zbog činjenice da je otvaranje predmeta tražio upravo onaj koji se za krivična djela optužuje sve su glasnije sumnje u mogućnost nezavisnog postupka u Jagodini. Viši javni tužilac u tom gradu Radoslav Vučković smatra – nema osnov da traži izuzeće.

„Ako bi mi naredio neki nadređeni tužilac da prebacim u neko drugo tužilaštvo, u nekom drugom gradu, tada bih jedino to mogao da uradim. Ovako nemam osnova da to samostalno tražim ili uradim“, poručuje Vučković.

Za advokata Borivoja Borovića, koji je zastupao oštećenu u postupku protiv Milutina Jeličića Jutke koji iz Brusa prebačen u Kruševac, ova izjava nije dovoljna potvrda nepristrasnosti. Zato su, kaže, ostale dvije mogućnosti – da izmještanje traži podnosilac krivične prijave ili oštećeni, ili da to uradi državni javni tužilac.

„Shvatanje sredine u kojoj postupa taj tužilac je od pretežnijeg značaja. Što znači da mora da se otkloni svaka sumnja da eventualno može tužilac da bude pristrasan u sredini u kojoj gradonačelnik nekada i utiče na izbor samog tog tužioca“, upozorava Borović.

Državnoj tužiteljki povez za oči

Oči javnosti su uprte u Zagorku Dolovac. Na njenu adresu je danas stiglo 12.000 potpisa koji su prikupljeni onlajn, ističe aktivista pokreta „Kreni-promeni“ Savo Manojlović.

„Na osnovu člana 20 Zakona o javnim tužilaštvima ovlasti tužioca za organizovani kriminal, što prema ovom članu može učiniti ukoliko postoje posebni razlozi. Mi smatramo da ovde postoje razlozi“, podvlači Manojlović.

Državnoj tužiteljki su odnijeli i povez za oči, kažu to je onaj koji nosi Justicija – boginja pravde. Da pravda, kažu, ne bude slijepa već jednaka za sve bez obzira na kojoj su funkciji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar