U Hrvatskoj otkrivena podvarijanta omikrona BA.2

Regija 31. jan. 202215:511 komentar
Podijeli:
Izvor: Pexels/CDC

Nakon što su u Sloveniji u četvrtak potvrđena dva slučaja nove podvarijante omikron virusa, nazvane BA.2, iz Ministarstva zdravstva je stigla potvrda da je podvarijanta otkrivena i u Hrvatskoj.

“Trenutno je potvrđeno pet slučajeva podvarijantom omikrona BA.2. U toku je epidemiološka obrada zaraženih kao i bliskih kontakata te će se po prikupljanju svih relevnatnih informacija izvijestiti javnost”, rekao je ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš za N1.

Spomenuta podvarijanta prije toga već je zabilježena u Danskoj i njene karakteristike još nisu istražene i jasne, no po nekim podacima još je zaraznija od prijašnjih sojeva, ali ne izaziva jače simptome, prenijeli su slovenski mediji.

Podvrstom BA.2 u Velikoj Britaniji se u prvih deset dana januara zarazilo najmanje 400 ljudi. Postojanje nove podvrste već je dokazano u više od 40 zemalja. Popis PANGO navodi da je 79 posto dosad dokazanih infekcija ovim sojem potvrđeno u Danskoj. Nakon toga slijede Velika Britanija (6%), Indija (5%), Švedska (2%) i Singapur (2%).

Brzo širenje ove podvrste ukazuje na to da bi ona mogla biti još zaraznija nego prva varijanta soja omikron BA.1. Britanska zdravstvena ustanova UK Health Security Agency (UKHSA) svrstala je BA.2 među “sojeve koji se posmatraju”.

“U naravi je virusa da se razmnožavaju i pritom mutiraju. Zato se može očekivati da će biti još sojeva dok traje pandemija”, rekla je Meera Chand, direktorica u britanskoj zdravstvenoj agenciji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar