Ukinuta presuda Filipu Zavadlavu

Regija 13. sep 202215:59
Izvor: Visoki kazneni sud Hrvatske/sudovi.hr

Visoki kazneni sud Hrvatske ukinuo je presudu Filipu Zavadlavu koji je u januaru 2020. hicima iz kalašnjikova usred Splita ubio trojicu mladića.

Zavadlav je bio nepravosnažno osuđen na 40 godina zatvora, a prošle sedmice raspravljalo se o žalbama podnesenim na presudu, piše Telegram.

Ključan argument odbrane bilo je manjkavo psihijatrijsko vještačenje Zavadlava. Naime, iako je vještakinja tvrdila da nije bio računljiv u trenutku kada je pucao u Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) nije mu suđeno kao neuračunljivoj osobi.

Na samom Visokom kaznenom sudu nisu za Telegram mogli potvrditi iz kojih je tačno razloga presuda Filipu Zavadlavu ukinuta, no iz činjenice da je doneseno rješenje kojim mu se produžava istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a ne više kao obavezni zbog dužine kazne, zaključuje se da je doista naloženo ponovno suđenje.

Prema presudi Zavadlav je u januaru 2020. godine za svako od tri ubistva koja je počinio dobio po 15 godina zatvora, odnosno, ukupno 40 godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar