Vijesti: Ako dođe DPS, proći će Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Regija 10. jun. 202109:08 > 09:453 komentara
Podijeli:
Izvor: Skupština CG

Poslanici koalicije “Crno na bijelo” glasat će za Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, što je dovoljno da se sa opozicijom u Skupštini usvoji Rezolucija kojom se osuđuje i zabranjuje javno negiranje genocida koji se dogodio u julu 1995. godine. Sve to pod uslovom da se DPS pojavi na sjednici kada se bude glasalo, pišu podgoričke Vijesti.

Da će glasati bez obzira na amandmane potvrdio je i poslanik URA Miloš Kontar za “Vijesti”, dok su ostala tri poslanika kluba “Crno na bijelo” to saopštili juče na sjednici parlamenta tokom rasprave o dokumentu.

Rezoluciju je inicirao poslanik BS-a Ervin Ibrahimović koji je tokom sjednice pojasnio da bi se uz osuđivanje genocida njome zabranilo njegovo javno negiranje. Takođe 11. juli proglasio bi se Danom sjećanja na žrtve stravičnog zločina, potvrdila riješenost Crne Gore, da afirmiše vrijednosti mira i stabilnosti, piše u predlogu rezolucije.

Njome se pozivaju i nadležni na sprovođenje istraga i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Prijedlogom rezolucije se izražava saosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i pozivaju se sve susjedne države da nastave da obezbjeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživjelima.

Ibrahimović je iskazao spremnost da se tekst doradi kroz amandmansko djelovanje, a koje su mu prije svega sugerisali poslanice Koalicije Crno na bijelo.

U slučaju da se usvoje amandmani koje je predložila potpredsjednica Branka Bošnjak (Pokret za promjene), poslanici kluba Mir je naša nacija Miodrag LekićBoris Bogdanović, Albin Čeman i Momo Koprivica, onda bi za rezoluciju i oni glasali. Oni su predložili da se uz genocid u Srebrenici osude svi ratni zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije, kao i pokušaji pripisivanja krivice bilo kom narodu, kao i da se ustanovi dan sjećanja na sve žrtve ratova 90-ih godina prošlog vijeka.

Veće promjene su tražili poslanici DF-a i SNP-a uz osudu svih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, tražili i brisanje termina genocid.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar