“Vrijeme da se Srbija svrsta, da prestane biti ključna ruska baza”

Regija 27. mar 202214:374 komentara
Podijeli:
Izvor: Zastava Srbije (N1)

Bivša ministrica spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić ocijenila je da je, zbog ruske agresije na Ukrajinu, "došao kraj koketiranju sa Rusijom", kao i da Srbija mora da odluči gdje će se politički svrstati.

„U svakom slučaju, bez obzira ko je na vlasti, Srbija pripada Evropi. Ona je njen dio. Ona nije ruska gubernija. Bliži se kraj koketiranja sa Rusijom, došlo je vrijeme da se izbrojimo, da vidimo gdje se ko politički misli svrstati. Srbija mora odlučiti“, kazala je Pusić u intervjuu za vojvođanski portal Autonomija.

Prema njenim riječima, Srbija u ovom trenutku „ostaje ključna ruska baza“ na Zapadnom Balkanu.

“Rusija je i do sada koristila Srbiju ili određene političare u Srbiji za ostvarenje vlastitih političkih i drugih ciljeva, čime je, u smislu destabilizacije regije, upravo u toj zemlji bila najvidljivije i najaktivnije prisutna. Naravno, i Milorad Dodik je važan instrument u ruskim rukama, ali Srbija ostaje ključna ruska baza”, ocijenila je Vesna Pusić.

Dodala je da proruski političari u Srbiji i na Zapadnom Balkanu danas svjedoče činjenici da su ljudi za koje su do jučer vjerovali da su svemoćni i nedodirljivi, poput ruskog predsjednika Vladimira Putina, dobili prilično oštre sankcije Zapada, te da na vidiku nema opcije kako da ih se oslobode.

“Ako su takvu kaznu doživjeli ‘svemoćni’ Putin, ruski oligarsi i političari, onda balkanski destabilizatori mogu samo misliti kako bi oni prošli. Njih je puno lakše sankcionisati. Najzad, pitanje je koliko Rusija ima vremena i interesovanja da se u ovakvom momentu bavi našim destabilizatorima i njihovom zaštitom, na koju su oni računali i u šta su se pouzdavali”, rekla je Pusić.

Ona je ocijenila da će sankcije međunarodne zajednice prema Rusiji ostati na snazi sve dok je na vlasti u Moskvi Vladimir Putin.

“Rusija se na duži rok isključila iz svjetskog poretka. Dok je Putin na vlasti, Rusija se neće tamo vratiti”, poručila je Pusić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar