Vučić danas sa Putinom u Sočiju o cijeni gasa i drugim temama

Regija 25. nov. 202107:21
Podijeli:
Izvor: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas će u Sočiju razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a ključna tema sastanka biće cijena gasa.

Putin i Vučić će razgovarati i o “rješavanju kosovskog pitanja, situaciji u regionu i svijetu, zajedničkim projektima i ekonomskoj saradnji”.

U nedeljama uoči puta u Rusiju, Vučić je često ukazivao na značaj sastanka sa Putinom, navodeći da će najvažnija tema razgovora biti dugoročni ugovor sa Rusijom o isporuci gasa Srbiji.

Vučić je više puta rekao da će moliti Putina da Srbija dobije povoljnu cijenu gasa, jer će od nje zavisiti privredni razvoj zemlje.

Srbija je gotovo u potpunosti zavisna od ruskog gasa, a ugovor Srbijagasa i ruskog Gasproma ističe krajem godine, u vrijeme izrazito visoke cijene tog energenta.

Dok cijena 1.000 kubika gasa na berzi prelazi 1.000 dolara, Srbija prema važećem ugovoru plaća svega 270 dolara za tu količinu.

Ako bi Srbija ubuduće plaćala 500 dolara za 1.000 kubika gasa, imala bi direktan gubitak od 600 miliona eura godišnje, rekao je Vučić juče u Beogradu.

Vučić je sinoć, po dolasku u Soči, kazao da će sa Putinom biti sam u prostoriji kako bi mogućnost zaražavanja korona virusom bila svedena na minimum.

Kremlj je juče saopštio da će dva lidera razgovarati o brojnim temama, među kojima su i izgledi za rješenje kosovskog problema.

“Planirano je da se dotaknu važnih pitanja rusko-srpskog strateškog partnerstva u političkoj, trgovinskoj, ekonomskoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi, i da razmijene mišljenja o situaciji na Balkanu, uključujući izglede za rješenje pitanja Kosova”, naveo je Kremlj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da će Putin i Vučić razgovarati o međunarodnim pitanjima, borbi protiv korona virusa, saradnji dvije zemlje i cijeni gasa za Srbiju. Naveo je da će to biti “veoma značajni razgovori sa saveznikom i prijateljem Rusije”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar