Vučić: Ljubomoran sam na predsjednika Azerbejdžana

Regija 23. nov 202216:59
Izvor: Aleksandar Vučić (BN TV)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predsjednika Azerbejdžana Iljhama Alijeva ispred Palate Srbija. Alijevu je priređen svečan doček sa bataljonom počasne garde i deset počasnih plotuna, a nakon bilateralnih sastanaka, potpisano je sedam dokumenata koji bi trebalo da doprinesu unapređenju strateškog partnesrtva dvije zemlje.

Alijev i Vučić razgovarali su u Palati Srbija, nakon čega su održani sastanci delegacija dvije zemlje.

Poslije sastanaka je potpisano sedam dokumenata: Zajednička izjava predsjednika Republike Srbije i predsjednika Republike Azerbejdžan, Memorandum o osnivanju Savjeta za strateško partnerstvo, Sporazum Vlade Srbije i Vlade Azerbejdžana o readmisiji, Memorandum o razumijevanju o priznavanju ovlaštenja u skladu sa propisom 1/10 Međunarodne konvencije o standardima za obuku, izdavanje, uvjerenje i vršenje brodske straže pomoraca iz 1978. sa izmjenama i dopunama, Administrativni sporazum za sprovođenje Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Azerbejdžana o socijalnoj sigurnosti, Memorandom o razumijevanju između Razvojne agencije Srbije i Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Azerbejdžan i Memorandum o razumijevanju između Agencije za promociju izvoza i investicija Republike Azerbejdžan i Privredne komore Srbije.

Vučić i Alijev istakli su, na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon potpisvanja dokumenata, da se dvije zemlje međusobno podržavaju na međuanarodnoj areni, jer obje moraju da brane svoj teritorijalni integritet.

Alijev istakao da četiri rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a koje su pozivale da vojska Armenije napusti Nagorno-Karabah, nisu 28 godina primijenjivane, te da je na kraju Azerbejdžan morao silom da vrati suverenitet nad tim teritorijama.

Alijev je rekao da su gas i električna energija nove mogućnosti za saradnju sa Srbijom.

Vučić je rekao da je Alijev postao najpopularniji predsjednik u Evropi i da sada za njega svi uvijek imaju vremena, jer im treba azerbejdžanski gas.

“Ja sam malo na njega ljubomoran. Mene zovu samo oko Kosova, kad treba da me neko lupi po glavi”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije iskoristio je priliku i da lobira za litijum: „Srbija je mala i nema gas. Mi imamo litijum. Ali mi smo geniji koji su se jedini u Evropi odrekli u ovom trenutku litijuma.”

Vučić je najavio i da će do kraja godine otići u neformalnu, ali radnu posjetu Azerbejdžanu, kada će sa Alijevim nastaviti razgovore o saradnji u oblasti energetike.

U delegaciji Srbije bili su ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Nikola Selaković, ministtica rudarstva i energetike Dubravka Đedović, ministrica poljoprivrede Jelena Tanasković i ministar finansija Siniša Mali.

U delegaciji Azerbejdžana bili su ministri energetike Parviz Šahbazov, unutrašnjih poslova Vilajat Ejvazov, spoljnih poslova Džejhun Bajramov, ekonomije Mikail Džabarov, ministar transporta, komunikacija i visokih tehnologija Rašad Nabijev, ministar rada i socijalne zaštite Sahil Babajev i Hikmet Hadžijev savjetnik predsjednika Azerbejdžana za spoljnu politiku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar