Vučić: Na samitu je bilo riječi o promjeni granica, Srbija je za postojeće

Regija 17. maj. 202117:052 komentara
Podijeli:
Izvor: Izvor: Tanjug / STA, Nebojša Tejić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je na samitu Procesa Brdo-Brioni bilo govora o promjeni granica unutar regiona, ali da se Srbija zalaže za granice koje su utvrđene u Ujedinjenim nacijama.

“Srbija se oduvek zalaže za princip poštovanja nemijenjanja granica priznatih od Ujedinjenih nacija. Neki misle da ne treba da se mijenjaju granice onako kako se njima sviđa, a mi mislimo da ne treba da se mijenjaju u skladu sa pravilima koje su ustanovile UN”, rekao je on nakon samita Procesa Brdo-Brioni.

Dodao je da je bilo riječi i o evrointegraciji regiona.

“Postignut je konsenzus da se cijeli region nalazi na evropskom putu i da bi trebalo zajednički da radimo. Podržali smo namjere, želje i pretenzije drugih na Zapadnom Balkanu i za otvaranje datuma za pregovore i za viznu liberalizaciju”, rekao je i dodao da je bilo pitanja i oko kojih lideri nisu bili saglasni.

Vučić je izjavio da zemlje Zapadnog Balkana ne bi postale dio Evropske unije ni kada bi ispunile sve uslove i kada bi bio postignut kompromis u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

U EU postoji zamor od proširenja, kao što je i u regionu prisutan zamor od priča o tome, rekao je Vučić na Brdu kod Kranja, tokom skupa lidera Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo – Brioni.

“Nisam siguran da će neko iz regiona za godinu, dvije ili pet ući u EU”, izjavio je Vučić.

Na Twitteru je nakon sastanka poručio: “Važno je da pokazujemo poštovanje jedni prema drugima i da regionalno sarađujemo”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar