Vučić: Najava Haradinaja o ujedinjenju sa Albanijom prijetnja regionu i svijetu

Regija 19. jan 202110:48 > 10:589 komentara
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je najava kandidata za predsjednika Kosova Ramuša Haradinaja o mogućem ujedinjenju sa Albanijom prijetnja ne samo Srbiji, nego regionu, Evropi i čitavom svijetu.

“Ali na to ne treba uzvraćati prijetnjom. Vi radite šta god hoćete, a mi ćemo imati dobar i adekvatan odgovor i građani ne treba da brinu”, rekao je Vučić u Palati Srbija.

Lider Alijanse za budućnost Kosova i kandidat za predsjednika Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u ponedjeljak da Evropska unija svojim ponašanjem prema Kosovu može natjerati Kosovo na ujedinjenje sa Albanijom.

“Ako Kosovo nije pred vratima NATO i ako Kosovo nema liberalizaciju viznog režima EU, ne postoji priznanje od pet zemalja članica EU, ako nismo pred vratima UN, šta ćemo sljedeće? Da li ćemo prihvatiti ono što su pokušali da nas uvjere da je Kosovo umorno, slabo”, rekao je se Haradinaj.

Vučić je rekao da bi volio da je na tu najavu čuo neke reakcije iz Brisela ili Vašingtona.

“Jer da je, ne daj Bože, neko u Srbiji sa tako visokog mjesta govorio o nekim drugim vrstama ujedinjenja na Balkanu, skoro da bi nas bombardovali. Ali besmisleno je više govoriti o dvostrukim aršinima”, rekao je on.

Vučić je podsjetio da je Haradinaj čovjek koji pledira da bude novi predsjednik Kosova i da, ukoliko to postigne uz pomoć glasova Samoopredjeljenja, može nastati vrlo nepovoljna situacija u kojoj će se i Vlada i predsjednik Kosova zalagati za ujedinjenje sa Albanijom.

“Na to ćemo umjeti da reagujemo. Ja nikome ne prijetim, ali stvaranje Velike Albanije je prijetnja i Srbiji i regionu i Evropi i svijetu”, rekao je on.

Komentari

Vaš komentar