Vučić najavio nabavku novog naoružanja iz Rusije, tražio da “što brže stigne”

Regija 26. nov. 202108:0419 komentara
Podijeli:
Aleksandar Vučić
Izvor: Aleksandar Vučić (TANJUG/ TARA RADOVANOVIC)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će iz Rusije uskoro stići nova vojna oprema. Nakon susreta sa liderom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju 25. novembra, rekao je kako je "molio da određene stvari brže stignu u Srbiju", ocjenjujući da je vojno-tehnička saradnja vrlo dobra.

“Tako da ćemo prve neke stvari imati prije kraja godine u Srbiji. To nisu strateške, ali su veoma važne taktičke stvari. To su korneti, dakle lansirne rampe za kornete i rakete korneti za protivoklopna dejstva. Izuzetno važni na našem terenu”, rekao je Vučić za televiziju Pink.

Vučić je najavio još nabavki, ne precizirajući o čemu je riječ.

“Bit će i još drugih važnih većih stvari od strategijskog interesa za Srbiju u budućnosti, i to ne dalekoj budućnosti”, rekao je Vučić.

Zbog saradnje sa Rusijom, Srbija je na meti kritika sa Zapada zbog toga što kao zemlja kandidat za članstvo u Evropsku uniju još uvijek nije uskladila svoju spoljnu politiku sa evropskom.

I vojna saradnja Srbije i Rusije brine Zapad. U junu izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocijenio da zajednička vojna vježba sa Bjelorusijom i Rusijom ne pomaže napretku Srbije u eurointegracijama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Izvor : Radio Slobodna Evropa
Komentari

Vaš komentar