Vučić nakon sastanka sa Cavusogluom: Hvala Turskoj što investira u Srbiju

Regija 16. jun 202212:30
Izvor: Anadolija

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Republike Turske Mevlutom Cavusogluom s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, regionalnim pitanjima, kao i daljem unapređenju ekonomske saradnje, s posebnim akcentom na investicije, energetiku i infrastrukturne projekte.

Tokom sastanka razgovarano je i o potpisivanju sporazuma, koji će omogućiti građanima Srbije i Turkiye da posjećuju obje zemlje samo sa ličnim kartama, navedeno je u saopćenju Službe za saradnju s medijima predsjednika Srbije.

Vučić je istakao da Srbija ostaje posvećena daljem unapređenju saradnje u svim oblastima od obostranog interesa, te iskazao zadovoljstvo razvojem političkih odnosa dvije zemlje, koji su na najvišem nivou zahvaljujući intenzivnom dijalogu, povjerenju i uzajamnoj podršci.

”Tursku vidimo kao snažnog partnera i veoma smo posvećeni razvoju i produbljenju sveukupnih odnosa. Imamo zajedničke ekonomske interese i bitno nam je što Turska velikim investicijama pomaže napredak manje razvijenih dijelova Srbije“, rekao je Vučić i istakao da veoma cijeni lični doprinos predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana bilateralnoj saradnji i dovođenju turskih investitora u Srbiju.

Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija

Vučić je poručio da je infrastrukturno povezivanje ključ za još snažniji razvoj privrede i veća ulaganja, ali i za saradnju u čitavom regionu, te da je autoput Beograd-Sarajevo-Beograd najznačajniji projekat, koji će se realizovati uz finansijsku pomoć Turske.

“Od izuzetnog značaja za Srbiju je i saradnja na projektu izgradnje i eksploatacije Turskog toka, koji omogućava snabdijevanje regiona prirodnim gasom, a čijom realizacijom se obezbjeđuje diversifikacija pravaca i izvora snabdijevanja i unapređuje sigurnost snabdijevanja naših zemalja, kao i šireg regiona“, poručio je predsjednik Srbije konstatujući da je zemlja zainteresovana i za nastavak saradnje u oblasti energetike, ali i turizma kao sektora sa velikim potencijalom.

Vučić je poručio, tokom susreta sa ministrom spoljnih poslova Turske, da je za Srbiju očuvanje mira i stabilnosti u regionu od ključnog interesa, te da samo intenzivna saradnja svih zemalja Zapadnog Balkana može omogućiti prosperitet i razvoj ne samo Srbije, već i svih zemalja u okruženju.

Cavusoglu je prenio pozdrave Erdogana, koji će, kako je najavio, uskoro posjetiti Srbiju i region. Zahvalio je na velikoj podršci koju Srbija pruža turskim kompanijama, kao i na posvećenom radu te zemlje na stalnom unapređenju uslova za investitore.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar