Vučić spreman za Soči i pregovore o gasu, za Kremlj tema – Kosovo i BiH

Regija 24. nov. 202119:46
Podijeli:
Izvor: N1

Sastanak koji predsjednik Srbije dugo najavljuje - razgovor od kog, kaže, ima veliku tremu, konačno će se desiti u četvrtak u Sočiju. Presjednika Srbije Aleksandra Vučića primiće u svojoj rezidenciji predsjednik Rusije Vladimir Putin. I dok predsjednik Srbije kao centralnu navodi temu nove cijene gasa, iz Kremlja u prvi plan stavljaju bilateralne odnose i region, drugim riječima pitanje Kosova i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da se dobro pripremio za 19. po redu susret sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Javnost u Srbiji je svakako višemjesečnim ponavljanjima pripremljena da će bez obzira da li se vrati kao pokojnik ili pukovnik, kako je sam Vučić nedavno rekao, nova cijena gasa svakako biti viša nego dosadašnja.

Jedino što mogu da kažem da je da ću da se borim za interese naše zemlje i da molim predsjednika Putina da nam izađe u susret. E, sad da sam ja na njegovom mjestu, pošto znam kakve će moje molbe i zahtjevi da budu, nisam siguran. Odatle i tolika trema, ali ću se boriti. Boriću se i moliću“, rekao je predsjednik.

Srbija i treba da dobije preferencijalnu cijenu gasa jer je čitav naftno-gasni kompleks Srbije u većinskom vlasništvu ruskih kompanija, ali da taj najvažnij argument Srbija ne koristi, kaže bivši ambasador u Bjelorusiji Srećko Đukić.

Međutim, ja koliko vidim Aleksandar Vučić ide tamo bez ičega, on ide da moli. Ne znam zašto da moli i koga da moli. Jer mi smo dali našu imovinu za vrlo jeftine pare i zašto bi ga molili? Trebalo bi da dobijemo cijenu kao i drugi u sličnoj situaciji“, kazao je Đukić.

Njih dvojica mogu da razgovaraju principijelno oko gasa. Srbijagas i Gazprom će dogovarati i cijene i količine i vremena. Mi sa njima imamo i podzemno skladište gasa i o tome treba da razgovaramo, to je kompleksan posao. Sumnjam da predsjednici država treba da razgovaraju da li će cijena biti tri dinara viša ili tri dinara manje“, rekao je Vojislav Vuletić, iz Udruženja za gas.

Razgovor o cijeni gasa dvojice predsjednika nije, sudeći prema izjavi Dmitrija Peskova, portparola ruskog predsjednika, centrala tema na agendi ruskog predsjednika. Glavna tema su bilateralni odnosi i situacija u regionu. Đukić ističe da se to prije svega odnosi na pitanje Kosova.

U cijelom tom kosovskom kompleksu, Srbija uvijek trpi kritike, to tako treba shvatiti iz Moskve jer ne prilazi kao cjelovitom pitanju. Dakle, ne prilazi kosovskom pitanju sa stanovišta Rezolucije 1244 odnosno međunarodnih odnosa, međunarondog prava. Srbija, odnosno Vučić uvijek zumiraju neko pojedinačno pitanje. Te pitanje imovine, te pitanje prelaza“, dodao je Đukić.

I odnosi se na pitanje Bosne i Hercegovine, tj. visokog predstavnika kog Rusija ne priznaje kao ni član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Tu se moraju ništanske sprave podesiti i zauzeti neki stav šta je politika Srbija, šta Rusije, koja strana će mijenajti svoje stavove i prilagođavati i gdje je tu izlaz iz toga“, kaže Đukić.

U najavama o ovom susretu pojavila se i nuklearka. Naime, predsjednik Srbije je u intervjuu za YouTube kanal Solovjov live rekao kako se o mogućnosti izgradnje nukelarne elekrtrane konsultuje sa Ruskom državnom korporacijom za atomsku energiju „Rosatom“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar