Vučić: U dogovoru s Prištinom izvukli smo najbolje moguće

Regija 28. avg 202215:511 komentar
Izvor: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da sporazumom Beograda i Prištine o odustajanju od izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za građane dviju zemlja, Srbija uspjela izvuče najbolje moguće.

Vučić je naglasio kako je s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem postigao usmeni dogovor
prema kojem Srbija ukida izdavanje izlazno-ulaznih dokumenata za osobe koje imaju kosovske osobne dokumente, a Kosovo neće uvoditi takve isprave za one koji imaju srpske osobne karte.

“Mi ništa nismo potpisali. Albanci insistiraju na sporazumu iz 2011. godine a da se briše sporazum iz Bruxellesa 2013. godine i da se ne govori o Zajednici srpskih općina”, izjavio je Vučić nakon zajedničke vježbe pripadnika policije i vojske.

Prema postignutom dogovoru stanovnici Kosova i Srbije moći će slobodno putovati koristeći osobne karte.

“Mi smo se borili da nešto ispravimo i mislim da smo uspjeli. Ne možemo se zalagati za ‘Otvoreni Balkan’, a zatvarati sve granice. Mislim da je ovo što je postignuto dobro za nas. Mi smo i do sada priznavali njihove dokumente, ali smo im izdavali papir, a sada će biti okačen papir disklejmera da to nije nikakvo priznanje, ali smo se izborili za državnost na Kosovu, da dokumenti Republike Srbije važe na Kosovu i Metohiji posebno Srba s Kosova i Metohije”, rekao je Vučić.

Podsjećamo, Srbi koji žive na Kosovu 31. srpnja podigli su barikade kako bi se suprotstavili odlukama Vlade u Prištini koja je od 1. kolovoza namjeravala zabraniti automobilske registarske oznake s imenima gradova na Kosovu koje izdaje Srbija.

Također, od 1. kolovoza trebalo je početi izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo, što je praksa koju Beograd provodi prema građanima Kosova posljednjih 11 godina.

Nakon podizanja tenzija i intervencije EU i SAD-a kosovska vlada odlučila je pomjeriti početak primjene spomenutih odluka za mjesec dana, a u međuvremenu je postignut dogovor o dokumentima.

Međutim, još se ne zna što će biti s registarskim pločicama s imenima kosovskih gradova koje izdaje Srbija.

Josep Borrell: Beograd i Priština postigli dogovor

Radio Slobodna Europa navodi da je Priština najavila kako će od 1. rujna vlasnici takvih automobila, kojih na sjeveru Kosova ima oko 10.000, imati dva mjeseca da preregistriraju svoje automobile na registarske pločice RKS-Republika Kosovo.

“Albin Kurti je rekao da do kraja oktobra neće biti više nevažećih tablica, a to govori da on želi dalje sukobe iako oni nemaju dokument na osnovu kojih to mogu uraditi. Plašim se da nakon ovog slijedi nešto drugo, treće i da nas netko gura u sukobe”, prokomentirao je danas pitanje registracija Vučić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar