Vučić uručio visoko priznanje kontroverznom piscu Peteru Handkeu

Regija 09. maj. 202119:28 > 20:508 komentara
Podijeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinović

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas kontroverznom austrijskom piscu Peteru Handkeu, koji je poznat po svojim stavovima o negiranju genocida i podršci Miloševićevom režimu, priznanje Orden Karađorđeve zvijezde prvog stepena i zahvalio mu za sve što čini za Srbiju.

Vučić je rekao da je “srpski narod sretan što u svoje prijatelje ubraja i Handkea”.

„Našem narodu bolji nikada nisu bili potrebni. Svaki Handkeov glas zvuči gromoglasno“, rekao je Vučić i dodao da svaki put kada želi da razumije nevolje srpskog naroda na Kosovu posegne za nekom od Handkeovih knjiga.

„Prihvatajući naš orden pisac čini veliku čast Srbiji i mnogo mu hvala na tome. Dodjeljujući ovaj najznačajniji orden Srbija pokazuje zahvalnost svom akademiku i prijatelju Handkeu“, rekao je Vučić, prenio je pink.rs.

Handke je rekao da nije bio spreman da primi ovako važan orden i da mu je samo rečeno da će se sastati sa predsjednikom Srbije i popiti kafu, pa nije spremio nikakav govor, dodavši da je to odraz njegovog života i da često nije spreman ni za šta.

„Kada pomislim na Srbiju uvijek pomislim na Bijelog anđela iz Mileševe. Imam jednu kopiju kod kuće i kad god se sjetim Srbije pogledam tu kopiju koja pokazuje na prazan grob, što pokazuje da se Isus vaskrsao, da je grob prazan. To me uvijek navodi na razmišljanje i kontemplaciju. Uvijek se po lijepom sjećam Srbije, hvala vam na ovom ordenu“, rekao je Handke.

Podsjetimo, Handke je prekjuče boravio u Banjaluci u zgradi Vlade RS gdje se sastao sa Miloradom Dodikom, Željkom Cvijanović i drugim domaćinima, a potom je otišao u Andrićgrad gdje mu je uručena “Velika nagrada Ivo Andrić”, za, kako je navedeno, “najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili RSj tokom 2020. godine ‘Drugi mač – Majska povest'”. Tu ga je dočekao i pisac Muharem Bazdulj, koji je već neko vrijeme svoju travničku adresu zamijenio sa beogradskom. Njegova posjeta izazvala je mnoštvo reakcija u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar