Zdravko Mamić tužio Hrvatsku

Regija 10. maj. 202221:51 > 21:521 komentar
Podijeli:
Izvor: Foto: F.Z./N1

Bivši čelnik Dinama i bjegunac pred pravosuđem Republike Hrvatske, koji je zbog izvlačenja 52 miliona kuna iz kluba pravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora, podnio je tužbu Europskom sudu za ljudska prava zbog nepravičnog suđenja, potvrdila je za Hinu Mamićeva braniteljica Sandra Marković.

Mamićeve advokatice Sandra Marković i Lidija Horvat podnijele su tužbu Europskom sudu za ljudska prava (ESLJP) u njegovo ime zbog povrede prava na pravično suđenje, kršenja presumpcije nedužnosti te nezakonitog oduzimanja imovine od njegove supruge koja je u juli 2021., nakon sklapanja Sporazuma o namirenju s tužiteljstvom, uplatila u državni budžet 44,5 miliona kuna.

Žalio se na suđenje u Hrvatskoj

Bivši čelnik Dinama namjerava dokaziti nepravednost suđenja tvrdnjom da su suci, koji su protiv njega vodili postupak na osječkom Županijskom sudu, sada pod Uskokovom istragom zbog primanja mita.

Ustavni sud odbio je nedavno Mamićevu tužbu uz obrazloženje da je sam korumpirao suce pa se stoga ne može žaliti na njihovu pristranost budući da ranije nije ništa poduzeo protiv tih sudaca.

Mamićeva advokatica Sandra Marković je podsjetila da je Ustavni sud krajem marta odbio ustavne tužbe Zdravka i Zorana Mamića, dok je isti sud usvojio ustavnu tužbu bivšeg izvršnog direktora Hrvatskog nogometnog saveza Damira Vrbanovića koji je s Mamićima pravomoćno osuđen u istom predmetu.

Ustavni sud je ukinuo pravosnažnu presudu kojom je Vrbanović osuđen na tri godine zatvora te je naložio da mu se sudi ponovno, ali pred drugim sudom, a ne pred osječkim Županijskom sudom koji je njemu i Mamićima te porezniku Milanu Pernaru izrekao osuđujuće presude.

Ustavni sud je, prema pisanju medija, odlučio ustavne tužbe svih osuđenika koji su ih podnijeli u ovome predmetu tretirati zasebno pa će se u ponovljenom postupku suditi samo Vrbanoviću i to za zloporabu povjerenja u ekonomskom poslovanju.

Pernar jedini iz tog predmeta u zatvoru

Presuda protiv Vrbanovića je, kao i presuda protiv Pernara, Zdravka Mamića i Zorana Mamića osuđenog na četiri godine i osam mjeseci zatvora, postala pravoansžna u martu2021. no dok su Mamići prebjegli u BiH čije državljanstvo imaju, Vrbanović je u nešto manje od godinu dana, od kada je prvi puta bio pozvan na odsluženje trogodišnje zatvorske kazne, uspio izboriti pet odgađanja odlaska u zatvor zbog zdravstvenog stanja.

Pernar se jedini od osuđenika iz toga predmeta nalazi na izdržavanju zatvorske kazne i to nakon što se sam javio u zatvor.

Braću Mamić čeka još i suđenje za aferu Dinamo 2 u kojem je optužnica podignuta, a obojica su i pod istragom zbog podmićivanja sudaca Županijskog suda u Osijeku. U tom im je predmetu određen istražni zatvor što omogućuje da se zatraži njihovo izručenje barem za taj predmet.

Braći Mamić sudit će se u aferi Dinamo 2 u odsutnosti u Osijeku i to nakon što je odbijen zahtjev njihovih branilaca da se predmet izmjesti na zagrebački Županijski sud.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar