Žene u crnom: Oslobađajuća presuda Vulinu za jezik mržnje prema Albancima

Regija 09. feb 202115:07
Podijeli:
Aleksandar Vulin
Izvor: Aleksandar Vulin (Tanjug/Rade Prelić)

Presudom Višeg suda u Beogradu aktuelni ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin oslobođen je optužbe za diskriminaciju, uvrede i jezik mržnje prema Albancima, saopštila je organizacija "Žene u crnom" i navela da takva presuda izaziva ozbiljnu zabrinutost u pogledu sposobnosti sudstva u Srbiji da odgovorno primjenjuje Zakon o zabrani rasne i vjerske diskriminacije koji sankcioniše "izazivanje ili podsticanje neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti zasnovane na rasnoj, nacionalnoj, vjerskoj, seksualnoj ili drugoj pripadnosti".

“Ocjenjujući optužbu protiv Vulina kao neosnovanu, sud je dao i pravno-institucionalnu moć jeziku mržnje, netoleranciji i ksenofobiji nad Albancima, posebno onima koji žive u Srbiji. Time se legalizuje šovinistički i rasistički govor mržnje koji dolazi do izražaja u korištenju pogrdnog izraza ‘Šiptari’ za kosovske Albance. To je izraz koji u sebi sadrži prezir prema pripadnicima/ama naroda drugog reda, ljudskim bićima obilježenima manjom vrijednošću kojima je namijenjeno da budu poslušni i da se zadovoljavaju najgorim fizičkim poslovima kako je to bilo nekad kad su kosovski Albanci po Beogradu i drugim gradovima u Srbiji zarađivali svoj hljeb kao drvorezači i ćumurdžije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Vulin samo u septembru 2020. u zvaničnoj komunikaciji upotrebio taj izraz najmanje šest puta.

“On se pravdao time da sami Albanci koriste sličnu riječ za imenovanje sopstvenog naroda. Međutim, već odavno je jasno da korištenje te riječi znači nipodaštavanje Albanaca te da ga oni na koje se odnosi doživljavaju isključivo na taj način. Na Vulinovu drskost izraženu u upornom korištenju pomenutog izraza (što ohrabruje određene medije da ga takođe koriste) nadovezuje se njegovo demagoško objašnjavanje da oni koji hoće da ga spriječe u njegovoj slobodi šovinističkog govora ustvari žele da ga spriječe da odlazi u Jasenovac ili na prostor Kosova i da se time hoće ućutkati oni Srbi koji ne žele da šute (?!)“, ističe se u saopštenju i dodaje:

„Povodom navedenih Vulinovih besmislica pitamo se: Na koji način nipodaštavanje bilo koga može biti borba za istinu? Kako verbalna diskriminacija može da dovede do razumijevanja između dva naroda? Vulinu je jasno: tako da Albanci prihvate da su građani drugog reda. Takav govor Vulina i njemu sličnih duboko ponižava sve građane i građanke Srbije koji ne žele da prihvate podjelu ljudskih bića na ljude prvog reda i ljude drugog reda niti podjelu naroda na vrijednije i manje vrijedne narode. Dok ne odbacimo mogućnost da šovinisti govore u naše ime – nema nam budućnosti!“, pišu u saopštenju Žene u crnom.

Komentari

Vaš komentar