Milanović u Jasenovcu: Predstavnik antifašista nije sa mnom jer je ucijenjen

Regija 22. apr. 202112:18
Podijeli:
Zoran Milanović u Jasenovcu
Izvor: Zoran Milanović u Jasenovcu (N1)

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u Jasenovcu je učestvovao u obilježavaju 76. obljetnicu proboja posljednjih zatočenika iz ovog ustaškog logora. Nakon polaganja vijenca žrtvama zločina NDH-a govorio je o hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

Zoran Milanović je ocijenio kako se “gospodin Plenković kad mu odgovara poziva u Vukovar”.

“Plenković nikad nije odlazio u Vukovar dok nije postao aspirant na predsjedničko mjesto u HDZ-u”, rekao je Milanović.

“Opet je neartikulirano, opet životinjskoj farmi. Je li čitao on to? Oni kao da se prepoznaju u tim alegorijskim pričama”, dodao je.

Hrvatski predsjednik je kazao kako mu je “drago” da je s njim bio general Luka Džanko.

“Žao mi je što tu nema antifašista. Bili su u protokolu sa mnom. Predstavnik antifašista (Franjo Habulin op.a.) ima jednu siromašnu udrugu. Ona je ovisna o Plenkovićevoj milostinji”, rekao je. “Ovdje su ljudi ucijenjeni”, dodao je Milanović.

“Nije se ni mene usudio ni nazvati. Nego je zvao protokol. Rekao je da mora imati most prema Vladi. Sjeli su mu na kuću. To je ucjena. Je l’ ovo civilizirano ponašanje? ”, pitao je Milanović.

Jandroković: Sankcionirati ustašku simboliku

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u srijedu je u Jasenovcu osudio ustaški režim. Izrazio je poštovanje prema svakoj žrtvi. Poručio je da ustašku simboliku treba zakonski sankcionirati. Ali i urediti odnos prema simbolima komunističkog režima. Poput “crvene zvijezde”.

“Moramo jasno razdvojiti što je znakovlje ustaškog režima. Što je naslijeđe Domovinskog rata. Isto tako odnos prema simbolima komunističkog režima moramo pravno urediti”. Rekao je ovo Jandroković nakon polaganja vijenaca u spomen na žrtve ustaškog logora.

U tome će, istaknuo je, biti važna dosljednost. Pod ‘crvenom zvijezdom” isto su počinjeni grozni zločini. Bleiburg, Goli otok, Vukovar i Škabrnja, naveo je on.

Treba znati razliku između ustaških i simbola HOS-a, dodao je Jandroković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar