Kamere mobitela će uskoro biti onesposobljene na koncertima

Showbiz 04. jul 201614:08 > 14:10
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

U svijetu muzike se već duže vremena vode ozbiljne polemike da li era pametnih telefona uništava koncerte i atmosferu.

Zabrane snimanja i fotografisanja su već odavno prisutne na koncertima pojedinih bendova i izvođača, ali s druge strane neki veliki proizvođači muzičke opreme su sami počeli praviti svoje telefone.

Kompanija Apple je nedavno razvila patent koji će onesposobiti kamere iPhone telefona na koncertima, odnosno neće dozvoliti snimanje i fotografisanje na mjestima gdje je to zabranjeno.

Nocturne magazin prenosi da je riječ o infrared emiteru, koji se može postaviti na lokacije gdje je snimanje zabranjeno, a on stvara signal koji blokira kamere.

“Uređaj ne može da prikaže fotografije ako primi signal koji onesposobljava kameru. Ako korisnik pokuša da uključi kameru, ekran će se zacrniti, a potom će se pojaviti obaveštenje koje govori da je kamera onesposobljena”, stoj u opisu patenta – navodi izvor.

Sad za sada je riječ samo o patentu, a da li će Apple u potpunosti razviti ovaj proizvod i da li će se organizatori koncerata odlučiti da to uvdedu na svoje svirke – vidjet ćemo u vremenu koje slijedi.

U aprilu je već bilo riječi o tome da je Apple dobio odobrenje za platformu koja bi automatski cenzurisala pjesme na iTunes-u ili iPhone-u, ali od toga zasad nema ni traga ni glasa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.