DNK Alexandera McQueena u odjeći slovenske dizajnerice

Showbiz 14. jul 201620:32 > 20:37
Podijeli:
Izvor: Dropr.com/tina_gorjanc

Mlada Slovenka Tina Gorjanc prihvatila se neobičnog projekta, izrade kolekcije odjeće i modnih dodataka iz materijala sličnog ljudskoj koži, u koji će biti ugrađen sačuvani biološki materijal Alexandera McQueena, britanskog modnog dizajnera umrlog prije šest godina.

Svojim bizarnim projektom Gorjanc, koja studira dizajn na britanskom Univerzitetu Central Saint Martins, želi upozoriti na zakonske “rupe” zbog kojih u budućnosti može doći do zloupotrebe biološkog materijala.

Iz genetskog materijala dobijenog iz sačuvanih vlasi McQueenove kose u laboratoriju je razvijeno kožno tkivo slično ljudskom tkivu, postupak je u maju službeno patentiran, a Tina Gorjanc objavila je da će oblikovati kolekciju jakni i torbica, te drugih modnih dodataka, prenose slovenski mediji iz britanske štampe.

“Ako je studentica poput mene bila u stanju patentirati takav materijal jer ne postoji zakon koji bi to spriječio, onda možemo samo zamisliti što bi sve u budućnosti u stanju bile učiniti velike korporacije sa svojim neograničenim sredstvima”, rekla je dizajnerica o svojoj kreaciji nazvanoj Pure Human Project koja je predstavljena na završnoj godišnjoj reviji studenata njenog fakulteta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.