Preminula Sabah, libanska pjevačka legenda

Showbiz 26. nov 201417:54 > 18:04
Izvor: EPA

Libanska pjevačica i glumica Sabah, koju su milioni njenih obožavalaca širom arapskog svijeta iz milja zvali Shahroura, "ptica pjevačica", umrla je u svom domu u Beirutu u 87. godini, javila je libanska novinska agencija.

Libanska diva, čije je pravo ime Jeanette Gergis al-Feghali, pažnju na sebe je skrenula početkom 1950-ih glumeći u egipatskim filmovima.  

Tokom svoje 60-godišnje karijere, snimila je više od 50 albuma i 98 filmova.  

Kako prenosi BBC, Sabah je bila prva arapska pjevačica koja je nastupila u pariskoj Olimpiji, njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Piccadilly teatru i sidnejskoj Operi.  

Rođena u libanskoj kršćanskoj porodici, Sabah je svoj prvi singl objavila sa 13 godina. Ubrzo je privukla pažnju egipatskih filmskih studija. Prvi film koji je snimila, El-Qalb Louh Wahid (Srce ima svoje razloge), učinit će je zvijezdom, a ime junakinje koju je u njemu glumila, Sabah, ostat će zauvijek vezano za nju.   

Među njenim najpopularnijim filmovima su “Nježne ruke” (1964), “Trg Ataba” (1959) i “Drugi čovjek” (1960).  

Paralelno sa filmom, gradila je muzičku karrijeru tokom koje je snimila više od 3.000 pjesama, radeći sa najznačajnijim  egipatskim kompozitorima.

Specijalizovala se za libansku narodnu “mawal” muziku, a među njenim najpoznatijim pjesmama su Zay el-Assal (Tvoja ljubav je kao med na mom srcu) i Akhadou el-Reeh (Odnijeli su vjetar).

Sabah je uz libansko imala i egipatsko, jordansko i američko državljanstvo. Nastavila je da nastupa i da se pojavljuje na televiziji sve do svoje smrti.  

Devet puta se udavala, a njen posljednji brak, sa libanskim umjetnikom Fadijem Lubnanom, trajao je 17 godina.  
Rodila je dvije kćerke, a obje danas žive u Americi.