Poruka Alicije Keys protivnicima njenog "bez šminke" stila

Showbiz 31. avg 201615:30 > 16:45
Izvor: Reuters

Pjevačica Alicia Keys ove godine donijela jednu zanimljivu i prije svega "zdravu" odluku - odlučila je da se više ne šminka. Ovaj postupak odjeknuo je u javnosti i izazvao brojne komentare - mnogi su je podržali, ali bilo je i onih kojima se i nije baš sve to svidjelo.

Na ceremoniji dodjele MTV video muzičkih nagrada (VMA), Alicia je bila dosljedna svojoj odluci, pojavila se bez šminke, i ponovo izazvala komentare u medijima i na društvenim mrežama.

Keys je objasnila svoju odluku za Lenny Letter.

“Svaki put kada sam izlazila iz kuće, plašila sam se ako se ne našminkam: Šta ako neko želi da se slika sa mnom? Šta ako fotografiju objave? To su bile nesigurne, površne, ali moje iskrene misli. I sve one su bile zasnovane na tome šta drugi misle o meni. Pronašla sam način da to riješim – sada meditiram i počela sam da se fokusiram na upoznavanje sebe. Usmjerila sam se na skupljanje energije i uvela sam praksu da učim više o onome šta sam prava ja”, rekla je Alicia.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Reuters

Na MTV dodjeli nagrada za VMA pažnju je izazvala i emotivnim recitovanjem pjesme, a povodom 53. godišnjice čuvenog govora Martina Lutera Kinga “I Have a Dream”.

Njen nastup je bio sveden – bez šminke, bez pratećih igrača, pjevala je i a cappella. Nakon izvedbe, dobila je ovacije u Madison Square Gardenu.

Međutim, kako su mediji obično danima posvećeni onome kako su izgledale i šta su nosile zvijezde na crvenom tepihu, ovoga puta tema s MTV dodjele je bila i to šta nije nošeno.

Pa je u centar pažnje ponovo došla Alicia i to, nažalost, ne zbog govora. Fanovi je i dalje podržavaju i razumiju, kao i mnogi koje je zadivila njena odluka i hrabrost, ali sada su glasniji bili oni koji misle da je to zapravo kampanja protiv šminkanja. Pristizali su i mizoginični komentari, a neki su je čak poredili sa drugim ženama i upoređivali ko je veća feministkinja od njih.

Poslije silnih komentara da se urotila protiv kozmetike, pjevačica je odgovorila tvitom – “to što sam odlučila da se ne šminkam, ne znači da sam protiv make up-a”.

Njen suprug, producent i reper Swizz Beatz stao je odbranu pjevačice na Instagramu. U video-poruci zapitao je zašto su ljudi toliko ljuti na Aliciju, kad je u pitanju njeno lice i kad ta njena odluka ne ugrožava nikog direktno.

Reuters