Bill Murray dobitnik prestižne nagrade "Mark Twain"

Showbiz 23. okt. 201619:08 > 24. okt. 2016 07:46
Podijeli:
Izvor: Reuters/Kevin Lamarque

Američki filmski glumac i komičarska ikona Bill Murray (66) dobitnik je prestižne nagrade "Mark Twain za američki humor" (Mark Twain Prize for American Humor) koju u Washingtonu dodjeljuje Centar John Kennedy za scensku umjetnost.

Nagrada “Mark Twain” ustanovljena je 1998. godine, a njome se odlikuju pojedinci za utjecaj u društvu kroz socijalno angažirane komentare i satiru u duhu pisca Marka Twaina.

Neki od prethodnih dobitnika su Richard Pryor, Steve Martin, Whoopi Goldberg, Bily Crystal, Jay Leno, Ellen DeGeneres, kao i prošlogodišnji dobitnik glumac Eddie Murphy.

Murrayju, koji je 19. dobitnik nagrade Mark Twin, nagradu će uručiti legendarni američki televizijski voditelj David Letterman te glumice Emma Stone i Sigourney Weaver.

Ovogodišnje uručenje nagrade Murrayju izazvalo je veliku pažnju javnosti budući da se radi o glumcu koji se izuzetno rijetko pojavljuje u javnosti te kojeg prati nekoliko glasina.

Američki glumac slavu je isprva stekao ulogom u kultnoj emisiji “Saturday Night Live”, nakon čega je glumio u nizu komedija s početkom ‘80-ih do kraja ‘90-ih godina prošlog stoljeća.

Pozitivne komentare kritičara pobrao je ulogom u filmu “Izgubljeni u prevodu’ za koji je osvojio najviše nagrada u karijeri i priznanje kritičara, osvojio Zlatni globus, nagradu BAFTA te nominaciju za Oscara kao najbolji glavni glumac.

U Hollywoodu je Murray nazvan “neobičnim tipom” zbog glasina o tome kako je propustio mnogo dobrih uloga zbog lijenosti, izgovora za nedolazak na audiciju i nejavljanja na telefon.

Poznat je po tome što nema menadžera, agenta te nikada nije dao intervju u kojem je govorio o privatnom životu.

Našao se u središtu skandala 2008. godine kada ga je tadašnja supruga Jennifer Butler optužila za zlostavljanje, nemarno ponašanje te ovisnost o marihuani i alkoholu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.