Glumica Tippi Hedren tvrdi da ju je Hitchcock napastovao

Showbiz 01. nov. 201613:17 > 14:15
Podijeli:
Izvor: Tanjug/AP/Jean Jacques Levy

Glumica Tippi Hedren objavila je nove memoare u kojima kaže da ju je poznati britanski režiser Alfred Hitchcock seksualno uznemiravao i napastvovao za vrijeme snimanja filmova "Ptice" i "Marnie".

Memoari naslovljeni samo “Tippi”, koji su od danas u prodaji, dokumentiraju njen uspon od manekenke do filmske zvijezde i “Hitchcockove plavuše” nakon što ju je je režiser odabrao za naslovnu ulogu u trileru “Ptice”.

Knjiga Tippi Hedren, majke glumice Melanie Griffith i bake zvijezde “Pedeset nijansi sive” Dakote Johnson, nudi rijetko svjedočanstvo u prvom licu o slavnome režiseru čiji se portret umnogome razlikuje od slike koju je Hitchcock njegovao u javnosti.

Ona je opisala snažnog režisera obuzeta mračnom, nekontrolisanom opsesijom hladnim plavušama poznatim iz njegovih filmova.

U jednom događaju iz doba snimanja “Ptica”,  glumica opisuje u memoarima, režiser ju je stisnuo u automobilu i pokušao poljubiti. Odgurnula ga je i napustila vozilo.

Prelomni trenutak, piše glumica, bio je kad ju je za vrijeme  snimanja “Marnie” Hitchcock “zgrabio i stavio ruke na nju” te opisuje kako je to bilo “seksualno, perverzno i ružno”, te da nije moglo biti “šokantnije i odbojnije”. Kad je ona nakon tog rekla da će prekinuti ugovor, on joj je zaprijetio da će joj uništiti karijeru.

“On je bio Alfred Hitchcock, jedna od Universalovih superzvijezda, a ja sam bila samo sretna plavušica koju je spasio od relativne anonimnosti. Ko je od nas bio vredniji studiju, on ili ja?”,  piše Hedren u memoarima.

Glumicino iskustvo s Hitchcockom prikazano je u filmu “The Girl” u kojem ulogu mladu Hedren tumači Sienna Miller, koju podučava, manipuliše njom i muči veliki režiser.

U filmu je prikazan i incident u limunzini u kojemu ona raskida ugovor nakon što on kaže da mu mora neprekidno biti “seksualno dostupna”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.