Hans Zimmer – autor filmske muzike čije note ulaze pod kožu

Showbiz 02. dec 201622:02 > 22:15
Podijeli:
Izvor: AFP

Melodiju iz The Thin Red Line 1998. godine, pod nazivom "Journey to the Line" ste sigurno čuli do sada na 'milion' različitih reklama, trailera i slično.

Tema je nastala sasvim slučajno, greškom – kazao je jednom prilikom, a režiser The Thin Red Line, Terrence Malick nije bio zadovoljan temom. Tjerao ga je da joj pristupi na različite načine, pa se tako rodila ona melodija koju mi znamo danas.

Kasnije, mnogo njegovih radova će biti inspirisano upravo “Journey to the Line” melodijom – a on će postati nekrunisani kralj filmske muzike. Onaj krunisani je njegov uzor, legendarni Ennio Morricone. Njegovo ime je Hans Zimmer, kompozitor i muzičar zaslužan za sve najbolje epske melodije iz filmova koje volimo, i čovjek koji muzikom čini film puno boljim – nego što to u realnosti jeste.

Njegov uspon u Hollywoodu krenuo je 1995. godine, koju stručnjaci iz industrije uzimaju kao prijelomnu za njegovu karijeru. Komponovao je muziku za Crimson Tide. Digitalni sitisajzeri, klavijature i tadašnji posljednji krik kompjuterske tehnologije uz tradicionalni orkestarski aranžman.

Sve što zna, naučio je sam. Saradnja i razgovor sa kolegama, te eksperimenti učinili su ga jednim od najvažnijih kompozitora filmske muzike u historiji stvaralaštva sedme umjetnosti. Danas, kada je uvršten u majstore zanata – potiče mlađe kolege da sarađuju, insistira da sarađuje sa stručnjacima iz branše – jer je to način na koji je on naučio posao.

Od 2007. godine je na listi “Top 100 živućih genijalaca”, mada je istina da je tamo trebao biti još puno ranije. Ali, sa velikom slavom, dolazi i velika odgovornost. Tako je 2003. godine njegov dugogodišnji partner, jay Rifkin podnio tužbu tešku 10 miliona dolara za zavjeru o preuzimanju tada zajedničke kompanije Media Ventures. Danas, ta se kuća zove Remote Control – i iz nje izlaze budući majstori zanata.

100 kompoziciju u karijeri proslavio je upravo te godine. Tada je radio muziku za blockbuster The Last Samurai, sa Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi.

“Živim neodgovornim životom. Budim se u podne, napravim kafu, zapalim cigaretu, a onda ležim u kadi po sat, sat i pol. Sanjarim, tu mi ideje padaju na pamet. Odluke koje donosim isključivo su vezane za pisanje muzike”, kazao je jedne prilike.

Njegov moto je – “budi fleksibilan”. Ne vozi, od pomagala koristi samo kalendar, kako bi znao svoje rokove. Ne reda note samo tako da bi one imale smisla, jer… “dobre melodije dolaze samo onda kada ne razmišljate o njima”.

“Ako bi se desilo nešto, i kada više ne bih mogao pisati muziku, to bi me ubilo. To nije posao, to nije hobi. To je razlog zbog kojeg ustajem ujutro”, njegov je stav.

Sve navedeno je Hansa Zimmera je podiglo na pijedastal holivudskih kompozitora. Tamo trenutno, sjedi sam. Jedan je od najinovativnijih muzičkih talenata, a svojim poslom u više navrata, u više dekada nivo entertainmenta i showbiza podigao je na razinu više.

Prvi novac od svog posla zaradio je 1985. godine, kada je radio na My Beautiful Laundrette. Onda dolazi Rain Man 1988. giodine, koji mu donosi i nominaciju za Oscara. Naredne godine, radi muziku za Driving Miss Daisy, a nakon toga – Lion King iz 1994. godine i već pomenuta ostvarenja cementiraju ga u samu kremu, i čovjeka bez čije muzike ne možete imati filmski hit. Uslovno rečeno, da ne zanemarujemo ostale genijalce iz branše.

Gladiator, As Good as It Gets, The Preachers Wife, The Prince of Egypt… samo su neki od naslova – čiju režiju je pratila njegova muzika. Toliko o klasicima. Perl Harbor, The Ring, Black Hawk Down, Thelma & Louise, Tears of the Sun…prosto je teško nabrojati sve što je uradio za života, koji traje, produktivan je i svako malo nas iznenadi sa spektakularnim setom nota koje vam se urezuju u sjećanje.

Interesantan je njegov komentar za Hannibal iz 2001. tačnije muziku za taj film. “To je najbolja ljubavna tema koju sam ikada napisao. Svima o tom filmu govorim kao o romantičnoj komediji, ali mi nikada niko ne vjeruje”.

Ono što je također interesantno, muzika iz filma Assault on Precinct 13 iz 1976. godine, film Johna Carpentera – je njegova najdraža.

“Kada pišete temu, morate znati koliko života ona ima. Koliko je mogućnosti tu. Da li vam mogu prenijeti radost? Da li vam mogu prenijeti tugu? Ljubav? Mržnju? Mogu li u nekoliko nota reći šta osjećam? To je ono što morate shvatiti, i što muziku čini dobrom ili lošom. Da li imam samo nešto malo da vam kažem? Da li vam mogu ući pod kožu? Da li vam mogu pričati o smrti oca, ili nešto slično tome”, je jedna od njegovih rečenica kojom ukratko opisuje svoj rad.

Mi ćemo se zadržati ove – ‘da li vam mogu ući pod kožu’, jer Zimmer sa svojim spletom nota to radi. Fanovi njegovog rada 2007. godine bili su u šoku kada je najavio kraj karijere. Bio je, kako kaže, preumoran. Tada je završio sa radom na Pirates of the Caribbean, a onda je uslijedilo Dark Knight remek djelo. Sherlock Holmes, Inception, Iron Man, Interstellar, i sva ona ostvarenja koja volimo. 

Od nagrada osvojio je sve. Ali ‘Oscarom nagrađeni’ je za njegovu karijeru apsolutno nevažna stavka u prebogatoj biografiji i životu kojeg ostavlja iza sebe. Rođen je 12. septembra 1958. godine u Frankfurtu na majni. Puno ime mu je Hans Florian Zimmer.

Njegov rad služi kao inspiracija mnogima, a mnoge je i odgojio kao sada priznate autore.

Uživajte.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.