36 godina od smrti Lennona, 73 od rođenja Morrisona

Showbiz 08. dec 201611:05 > 13:04
Podijeli:
Izvor: AFP

U svijetu rock'n'rolla danas se obilježavaju dvije godišnjice - 36 godina od ubistva člana legendarnih "Beatlesa" Johna Lennona i 73 godine od rođenja lidera benda "Doors" muzičara i pjesnika Jima Morrisona.

Lennon, rođen 9. oktobra 1940. u Liverpoolu, postao je za života muzička ikona 20. vijeka, a njegova veoma kreativna karijera imala je i epizode političkog aktivizma, glume i spisateljstva.

Lennon i drugi član Beatlesa, Paul McCartney, su duboko uticali na razvoj pop i rock muzike i njihove pjesme su rangirane među najbolje i najslušanije pjesme svih vremena.

Lennonove najpoznatije solo pjesme su “Imagine”, “Jealous Guy”, “Give Peace A Chance”.

Muzičara je 8. decembra 1980. godine u New Yorku ubio poremećeni obožavalac Mark David Chapman. Ubijen je ispred zgrade Dakota u New Yorku, nedugo pošto je dovršio jedan svoj album.

Njegovom smrću, iako deset godina kasnije, simbolično su završene šezdesete i sve što su one predstavljale.

Na današnji dan rođen Jim Morrison

Izvor : Wikipedia

Jim Morrison, čije je pravo ime bilo James Douglas Morrison rođen je 8. decembra 1943. godine u Melbournu. Bio je pjevač i vođa “Doorsa” i smatran za jednog od najharizmatičnjijih pjevača u historiji rock'n'rolla.

Morrison je i autor nekoliko zbirki pjesama, kratkih dokumentarnih filmova i ranih muzičkih spotova.

Njegova smrt u 27. godini, 3. jula 1971. godine u Parizu zaprepastila je njegove obožavaoce. Okolnosti njegove smrti i tajna sahrana bile su predmet beskrajnih glasina i igrali su značajnu ulogu u mistici koja nastavlja da ga okružuje.

Morrison je ostao jedan od najpopularnijih i najuticajnijih pjevača u historiji rocka, dok su pjesme “Doorsa” postale obavezne u kompilacijama stanica koje su puštale klasičnu rock muziku.

Do danas je Morrison široko poštovan kao prototip rock zvijezde – grub, privlačan i misteriozan.

Sahranjen je na čuvenom groblju Père Lachaise u Parizu a na njegovom nadgrobnom spomeniku piše da je bio pjesnik, jer je umjetnik prvenstveno sebe smatrao pjesnikom pod uticajem Williama Blakea, Charlesa Baudelairea i Arthura Rimbauda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.