"Ovo je za moju zemlju, za Bosnu"

Showbiz 24. feb 201713:53 > 26. feb 2017 08:10
Izvor: Screenshot

"Ovo je za moju zemlju, za Bosnu", kazao je Danis Tanović kada je primio nagradu Oscar, najznačajniju i najprestižniju nagradu u svijetu filma na 74. dodjeli Oscara 2002. godine.

Desilo se to na današnji dan, 26. februara, što će reći da se danas navršava 15 godina od prvog i do sada jedinog bh. Oscara.

Domaćin i voditeljica dodjele Oscara te godine bila je američka glumica Whoopy Goldberg, a čast da Oscara Danisu Tanoviću predaju u ruke imali su dva velikana, Sharon Stone i John Travolta.

Te godine, pet filmova iz pet zemalja, sa tri različita kontinenta – bilo je u konkurenciji za najbolji film van engleskog govornog područja.

Nominovani: 

Amelie, Francuska;
Elling, Norveška;
Lagaan, Indija;
No Man's Land (Ničija zemlja), Bosna i Hercegovina;
El Hijo de la Novia, Argentina;

Prije čitanja imena nominovanih filmova i režisera, Travolta se našalio – “To je pet zvaničnih jezika Los Angelesa”.

Kada je Travolta pročitao: “Oscar goes to Bosnia, No Man's Land, director Danis Tanović”, prisutni u dvorani Kodak Theatre u Los Angelesu nisu mogli sakriti oduševljenje zbog odabira AMPAS-a (Academy of Motion Picture Arts and Sciences).

“Wow. Hvala vam. Specijalno onima koji su glasali za mene. Moram zahvaliti svojim producentima, pogotovo čovjeku koji je povezao sve ovo, Čedomiru Kolaru, koji je napisao scenario i pratio me do danas. Moram se zahvaliti svojoj ekipi, glumcima. Dvoje njih je ovde večeras. Želim zahvaliti United Artistu, Binge Marie koja je uradila sjajan posao promovišući moj film ovdje. Hvala vam. Želim zahvaliti svojoj lijepoj supruzi, koja je bila dobra prema meni, voljela me i bila strpljiva. Ovo je za moju zemlju, za Bosnu, hvala vam”, kazao je Tanović po primanju nagrade. 

Ni sam nije uspio sakriti suze, prije nego je pozornoci Kodak Theatrea prepustio Kevinu Spaceyju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.