Crni glumci nominovani u svim kategorijama za Oscara

Showbiz 24. feb 201714:32 > 15:46
Izvor: Tanjug/AP/Rich Fury/Invision

Prošlogodišnju dodjelu Oscara obilježio je bojkot dijela holivudske zajednice zbog upadljivog odsustva crnih i latino glumaca među nominovanima. Ove godine je, čini se, ta situacija ispravljena, pa su se prvi put u historiji Oscara među nominovanima u svim kategorijama našli i crni glumci.

Ovogodišnja 89. dodjela nagrade Američke filmske akademije Oscar bit će održana u nedjelju, 26. februara u Dolby Theateru u Los Anđelesu, a domaćin će biti komičar Jimmy Kimmel.

Da ne bi bilo kritika i bojkota kao protekle dvije godine, ove godine se vodilo računa o ravnopravnosti, kako rasnoj, tako i rodnoj, pa se među 683 člana žirija Američke filmske akademije nalazi 46 posto žena, kao i 41 posto tamnoputih Amerikanaca.

Kada je u pitanju utrka za prestižnu nagradu Oskar, među tamnoputim glumcima koji će se ove godine boriti za zlatnog kipića je Denzel Washington (Fences) u kategoriji za najboljeg glumca, zatim Mahershala Ali (Moonligth) u kategoriji za najboljeg sporednog glumca, Ruth Negga (Loving) i Octavia Spencer (Hidden Figures) u kategoriji za najbolju glumicu, te Viola Davis (Fences) i Naomie Harris (Moonlight) u kategoriji za najbolju sporednu glumicu.

Inače, najviše nominacija na ovogodišnjoj dodjeli Oskara dobio je mjuzikl “La La Land” američkog reditelja Damiena Chazellea, koji je osvojio čak sedam nagrada na ceremoniji dodjele Zlatni globus.

„La La Land“ osvojio čak 14 nominacija, čime je izjednačio rekord filmova ‘All About Eve’ i ‘Titanic’. Meryl Streep je uz to, postala prva glumica koja je dosegla dvadesetu nominaciju. La La Land je treći po redu mjuzikl koji je ušao u kategoriju za najbolji film, nakon „Anchors Aweigh“ 1945. godine i „All That Jazz“ 1979. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.