Umrla Virna Lisi, dobitnica Zlatne palme u Cannesu

Showbiz 18. dec 201414:57 > 15:14
Izvor: EPA

Italijanska glumica Virna Lisi umrla je u svom domu u Rimu u 78. godini, objavio je njezin sin, a prenose italijanski mediji.

Plavuša zasljepljujuće ljepote, nagrađena filmskom nagradom u Cannesu pri kraju karijere, sarađivala je s velikim redateljima poput Alberta Lattuade i Marija Monicellija, Dina Risija, Henrija Verneuila

U gotovo 80 filmova i još 40 snimljenih za male ekrane italijanska glumica odigrala je niz različitih uloga, od vamp ljepotica do uloga starica u kojima je bila neprepoznatljiva. U 40-godišnjoj karijeri osvojila je Zlatnu palmu za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Cannesu za ulogu Katarine Medici u filmu Patricea Cheraua “Kraljica Margot”, a ista joj je uloga donijela i prestižnog Cesara za najbolju sporednu žensku ulogu koju dodjeljuju članovi Akademije umjetnosti i filmskih tehnika.

Rođena u Anconi 8. novembra 1936. kao Virna Pieralisi, s porodicom je kao dijete preselila u Rim. Imala je 16 godina kad je porodični prijatelj, pjevač Giacomo Rondinella uvjerio njezine roditelje da joj dopuste da zajedno s njim zaigra u muzičkoj komediji.

Karijeru je nastavila malim ulogama, a u prepoznavanju njezina talenta od posebne je pomoći bio glumac Vittorio Gašman koji ju je upoznao s Georgiom Strelherom, direktorom milanskoga Piccolo Teatra.
Glumila je u evropskim filmskim središtima, ali i u hollywoodskim produkcijama.