Na današnji dan napustili su nas legendarni Pimpek i Lukovac

Showbiz 16. jun. 201712:29 > 18. jun. 2017 07:56
Podijeli:
Izvor: N1

Na današnji dan preminuli su Davorin Popović i Adi Lukovac - muzičke legende glavnog grada Bosne i Hercegovine, i bh. pioniri muzike koju su svirali.

Legendarni bh. muzičar i pjevač nezaboravnih Indexa Davorin Popović Pimpek je rođen 23. septembra 1946. u Sarajevu, a preminuo je 18. juna 2001. godine u istom gradu.

Od milja su ga zvali Dačo, a nadimak Pimpek je dobio još u djetinjstvu zbog izrasline kraj lijevog uha, a Pjevačem je sam sebe prozvao, obično počinjući svoje priče “Slušaj, da ti pjevač nešto kaže…”.

Muzičku karijeru Davorin Popović je počeo u Lutalicama, a krajem 1964. godine pridružuje se Indexima. Pimpek je bio zaštitni znak grupe sve do njenog kraja, odnosno 2001. godine.

Pjevač je nastupio i na Eurosongu 1995. godine kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom “21. vijek” i tom prilikom je zauzeo 19. mjesto.

https://youtube.com/watch?v=AWpmiEu0gSs

Pimpek je jako volio Sarajevo, a i Sarajevo je njega voljelo što dokazuje i jedna ratna priča. Dan prije nego će u njegovom rodnom gradu početi rat, Pimpeku i Safetu Sušiću javio se Arkan i rekao im da pobjegnu iz Sarajeva. No, Davorin je o tome nakon što je ostao rekao: “Ja sam ostao. Pa gdje ću bježat’? Šta bi bilo sa Sarajevom da sam ja otišao?”

Kao član Indexa, dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima. Godišnja muzička nagrada u BiH, ustanovljena 2002. godine u njegovu čast, nazvana je nagrada “Davorin” koja je kasnije preimenovana u nagradu “Indexi”.

Sa Indexima je ostavio neizbrisiv trag u muzičkoj historiji Sarajeva, Bosne i Hercegovine, ali i bivše Jugoslavije.

U čast sjećanja na legendarni bend u regiji se već godinama održavaju koncerti Indexi i prijatelji. Iza zgrade Predsjedništva BiH, postavljen je spomenik u čast Pimpeka i Mirze Delilbašića. U svome gradu je dobio i ulicu.

Legendarni Pjevač je preminuo 18. juna 2001. od raka gušterače i tako je napustio Sarajevo i BiH, ali nije napustio i srca svojih obožavatelja. Njegova muzika i pitomi glas su ostali prepoznatljivi i 16 godina nakon smrti, i ostao je voljen i nakon smrti. I danas Indexe slušaju i stari i mladi, i tužni i veseli. Davorin je bio emocija. Postao je simbol Sarajeva, ali i simbol jugoslovenskog, bosanskohercegovačkog i prije svega sarajevskog rocka.

Adi Lukovac je rođen 1970. godine, a njegova prva iskustva vežu se za grupu ”Base line”, pionire elektro-eksperimentalne sjene.

Prvi demo ovog benda snimljen je s početkom opsade Sarajeva, što je i uzrok raspada benda.

Nakon što je upoznao ”Ornamente”, nastavlja se njegov muzički rad a ”Na dan naše smrti”, demo materijal smatra se prvim elektronskim poduhvatom, kroz koji je provlačio etno motive.

Etno, elektro i ambijent su tri pojma koja su najviše opisivala rad grupe “Adi Lukovac i Ornamenti”, a etiketa Post War Sound bila je upečatljiva vodilja pod kojom su izdati albumi ”Pomjeranja” i ”Fluid”.

Lukovac je otvorio i studio koji je bio vježbaona za mnoge sarajevske bendove, a krenuli su i internacionalni nastupi koji su otvorili put bh. muzičarima u svijetu.

Njegove pjesme su korištene za mnoga kinematografska ostvarenja, a nakon što je izašao film ”Remake” Dine Mustafića, Lukovac je vječno zakucan za nebo muzičke scene ne samo BiH, nego i regije.

Početkom novog stoljeća, Lukovac je otvorio i saradnju sa nekoliko domaćih muzičara, poput Dine Merlina (album “Sredinom”), te sa bendom “Emir & Frozen Camels” na remixu Sarajevo, New York Roma, koji se i dan-danas vrti po radio stanicama i klubovima širom BiH.

18. juna 2006. godine zavladao je šok glavnim gradom BiH, ali i regijom, nakon vijesti o saobraćajnoj nesreći u kojoj je Adi Lukovac izgubio život.

I dan-danas vrijedi za jednog od najkreativnijih i najoriginalnijih autora sa naših prostora, a ne možemo da se ne zapitamo ”šta bi on još to napravio” da prije devet godina nije izgubio život.

Jedno je sigurno, Popović i Lukovac će nastaviti da žive kroz svoju muzičku zaostavštinu koju će generacije koje dolaze preslušavati i spasiti od zaborava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.