Vrhunski gimnastičar Možnik u Impulsu na N1

Showbiz 22. jun. 201712:35 > 23. jun. 2017 14:14
Podijeli:
Izvor: N1

Marijo Možnik je jedan od najboljih hrvatskih gimnastičara, osvajač svjetske bronce i evropskog srebra na preči.

Osim što je vrhunski gimnastičar, poseban po tome što ima svoj element, on je i prvak sa dva fakulteta, te predavač na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Samo u Impulsu pričali smo o vrhunskoj gimnastici i demonstriramo bazične elemente.

Možnikov element?

“Danas je teško izmisliti novo, pogotovo da bi u Svjetskoj gimnastičkoj federaciji priznali to kao novi element i da bi dobilo prezime po gimnastičaru koji ga uspješno izvede na prvenstvu. Ja sam to uspio 2007. godine na Svjetskom prvenstvu u Sttutgartu. To je leteći element na preči, koji je dobio visoku vrijednost. Moj element danas puno gimnastičara izvodi na natjecanjima i sretan sam što se moje prezime spominje”, kazao je.

“Preču inače zovu kraljevska disciplina, vrlo je atraktivna publici za gledati. Preča je na 2.60 metara. Tako da gimnastičari kada rade ove elemente znaju i ‘letjeti’ do 4-5 metara visine”, naveo je.

“Od šeste godine treniram, a sa 17 godina sam se isprofilirao za preču. Treniram svaki dan, dva puta dnevno. Jedan do dva put u prosjeku padnem sa preče. Dobro je dok su ti padovi kontrolirani, odnosno mogu ih predvidjeti i tako spriječiti ozbiljnije ozljede”, istakao je Možnik. 

Kako kaže, preporučuje se da se djeca upisuju što ranije na gimnastiku, da u kontoliranim uvjetima ispucaju tu energiju i bave se fizičkim aktivnostima.

“Mit je da će dijete ostati nisko radi gimnastike. Ona neće usporiti ili smanjiti rast djeteta. Općenito je sjajna, jer se razvija koordinacija, ne samo u dvorani, već za cijeli život”, navodi.

Možnik je i zaljubljenik u adrenalinske sportove.

“Ja osim što treniram u dvorani, imam dosta hobija i aktivnosti u prirodi kojima se bavim. Već sam preko 50 puta skočio bungee jumping, volim i skakanje padobranom, bordanje, ronjenje sa bocama, kite surfing… Meni je to ispušni ventil. Želim doživjeti sve te stvari koje život pruža. Mislim da bi se ljudi trebali više aktivirati, izaći iz doma. Često su u svojim brigama i samo se time bave”, rekao nam je.

Kompletnu emisiju Impuls pogledajte u prilogu. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.