Svijet obilježava 46. godišnjicu smrti Jima Morrisona

Showbiz 02. jul 201718:10 > 03. jul 2017 15:49
Podijeli:
Izvor: Wikipedia

Danas (3. jula) navršava se 46 godina od smrti legendarng američkog muzičara i pjesnika Jima Morrisona.

Morrison, čije je pravo ime bilo James Douglas Morrison, rođen je 8. decembra 1943. godine u američkom gradu Melbournu. Bio je pjevač i frontmen benda The Doors, i smatran za jednog od najkarizmatičnijih pjevača u historiji rock'n'rolla.

Morrison je i autor nekoliko zbirki pjesama, kratkih dokumentarnih filmova i ranih muzičkih spotova.

Njegova smrt u 27. godini, 3.jula 1971. godine u Parizu zaprepastila je njegove fanove. Okolnosti njegove smrti i tajni provod bile su predmet beskrajnih glasina i igrali su značajnu ulogu u mistici koja ga nastavlja okruživati.

Morrison je ostao jedan od najpopularnijih i najutjecajnijih pjevača u historiji rocka, dok su pjesme Doorsa postale obavezne u kompilacijama stanica koje su puštale klasičnu rok muziku.

Do danas je Morrison široko poštovan kao prototip rock zvijezde – grub, privlačan i misteriozan.

Osim glazbe, Morrison je kao pisac i pjesnik bio pod utjecajem Friedricha Nietzchea, Williama Blakea, Charlesa Baudelairea, Jacka Kerouacka, a posebno Arthura Rimbauda, često za sebe govoreći da je Rimbaud u kožnoj jakni.

Za života je uspio izdati dvije knjige “The Lords – Notes on Vision” i “The New Creatures”. Posthumno su izdate još dvije zbirke pjesama “Wilderness” i svjetski poznat “The American Night”.

Morrison je bio jedan od rijetkih visokoobrazovanih muzičara svog vremena. Završio je studij Univerziteta u Californiji, – UCLA, koji se smatra jednim od najboljih univerziteta u SAD-u.

Izvor : Wikipedia / SuzanneGW

Morrison je pokopan na čuvenom groblju Pere Lachaise u Parizu, na kojem su sahranjeni velikani svjetske književnosti, umjetnosti i slavne osobe kao što su Moliere, Frederic Chopin, Oscar Wilde, Honore de Balzac, Marcel Proust, Isidora Duncan, Georges Biset i Edith Piaf.

Na njegovom nadgrobnom spomeniku piše da je bio pjesnik, jer je umjetnik prvenstveno time sebe smatrao.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

https://youtube.com/watch?v=DXVBmKrRp28