Dali nije otac Katalonke koja je tražila njegovu ekshumaciju

Showbiz 06. sep 201720:10 > 21:30
Podijeli:
Izvor: AFP

Katalonka Pilar Abel (62) koja je prije nekoliko mjeseci tražila ekshumaciju Salvadora Dalija i uzimanje uzorka DNK zbog utvrđivanja očinstva, nije kćerka čuvenog španskog umjetnika, saopštila je danas Dalijeva fondacija.

“Rezultati testova DNK pokazuju da Pilar Abel nije Dalijeva kćerka i nije u krvnom srodstvu s njim”, navodi se u saopštenju.

Pilar Abel koja za sebe kaže da je vidovnjak i bavi se proricanjem sudbine putem karata, podnijela je prije nekoliko mjeseci zahtjev sudu za ekshumaciju Dalijevog tijela jer je tvrdila da je njegova kćerka i da je njena majka imala avanturu sa umjetnikom.

Ekshumacija je sprovedena daleko od očiju javnosti, a prisutni su morali da ostave svoje mobilne telefone na ulazu u pozorište-muzej Dali u Figeresu, gdje je sahranjen umjetnik koji je umro 23. januara 1989. godine.

Njegova ekshumacija i tvrdnja patologa koji su naveli da je Dalijevo balzamovo tijelo ostalo isto kao i njegovi ekscentrični brkovi izazvala je svjetsku pažnju.

Da je utvrđeno očinstvo, Pilar Abel bi imala pravo da traži oko 25 posto nasljedstva umjetnika koje pripada španskoj državi.

Dali (1904-1989) je bio po mnogim kritičarima “majstor nadrealizma” i jedan od najznačajnijih umjetnika 20. vijeka. Bavio se slikanjem, pisanjem, vajanjem, scenografijom i glumom.

Čitavog života je vjerovao u svoju posebnost. Jedni su ga smatrali genijem, dok su drugi govorili o njemu kao poremećenom egocentriku, čija su dijela bezvrijedna.

Mada su ga španski likovni kritičari uvijek smatrali za nadobudnog i netalentovanog šarlatana, popularnost i prodajna cijena njegovih djela neprestano su rasli. Danas, svjetski kolekcionari plaćaju milione dolara kako bi u svojoj kolekciji imali bar jednu Dalijevu sliku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.