I muzičari kleknuli za ljudska prava u inat Trumpu

Showbiz 25. sep. 201717:33 > 26. sep. 2017 13:19
Podijeli:
Izvor: Tanjug/Amy Harris/Invision/AP

Više američkih muzičara izrazilo je solidarnost s igračima američkog nogometa koji protestuju zbog poziva predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se otpuste igrači koji ne stoje tokom izvođenja himne.

Trump je od vlasnika klubova američkog nogometa u NFL-u tražio da otpuste igrače koji tokom himne klečeći protestuju zbog policijske brutalnosti i rasne nepravde što je naišlo na veći otpor igrača.

Solidarnost s igračima izrazili su, između ostalih Pharrell Williams, Stevie Wonder, Posdnuos iz De La Soula, kao i rocker Eddie Vedder, prenosi NY Times.

Williams je na humanitarnom koncertu u Charlottesvilleu, gdje je ove godine došlo do rasnih sukoba nakon protesta ekstremnih desničara, kleknuo u znak podrške.

“U Virginiji sam sada, kod kuće sam. Niko mi ne može reći šta da radim ako želim kleknuti”, rekao je Williams.

Simboličan protest započeo je igrač San Francisca Colin Kaepernick koji je u augustu 2016. kleknuo tokom izvođenja himne iz protesta zbog odnosa prema crncima i nepravde. Njegovu gestu je slijedilo još nekoliko igrača američkog nogometa, da bi nakon Trumpovog poziva vlasnicima klubova da ih otpuste, jučer to napravilo više od 100 igrača.

I drugi muzičari su se pridružili protestu “klekni”. Na festivalu u New Yorku, Stevie Wonder je u subotu bio na pozornici s Dave Matthews bendom kada je kleknuo na oba koljena, nakon čega mu se pridružio i Dave.

Izvor : Tanjug/(AP Photo/Michael Noble Jr.

Na festivalu u Las Vegasu je kleknuo reper Posdnuos, dok je pjevač John Legend objavio sliku na Instagramu kako je kleknuo tokom nastupa u Hamburgu u Njemačkoj. Slično je napravio i lider grupe Pearl Jam Eddie Vedder na festivalu u Tennesseeju.

Osam glavnih glumaca u brodvejskoj predstavi “1984.” kleknulo je kada je trebalo da se pokloni publici.

Na jučerašnjim utakmicama NFL-a, dvoje pjevača se također pridružilo protestu. 

Trump je jučer pozvao na bojkot NFL utakmica kako bi se kaznili igrači koji protestuju tokom intoniranja nacionalne himne i ponovio da igrači, koji iz protesta kleče tokom sviranja himne, treba otpustiti ili suspendovati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.