Harvey Weinstein priznao seksualno uznemiravanje

Showbiz 06. okt 201708:12 > 14:01
Podijeli:
Izvor: Tanjug/AP/Jordan Strauss/Invision

Američki filmski producent i dobitnik Oscara Harvey Weinstein, poznat kao suosnivač filmske kompanije Miramax i Weinstein Company, uputio je ispriku nakon što su mediji objavili tekstove s brojnim navodima da je seksualno uznemiravao žene koje su radile za njega.

“Jasno mi je da je način na koji sam se ponašao prema kolegama u prošlosti izazvao mnogo bola i iskreno se ispričavam zbog toga”, navedeno je u priopćenju filmskog mogula koje prenosi BBC.

Međutim, osporio je tvrdnje New York Timesa da je uznemiravao svoje radnice gotovo tri desetljeća.

Mediji prenose da je do sada imao osam nagodbi s oštećenim ženama koje su radile u njegovim kompanijama.

Washington Post prenosi da je među oštećenim ženama i američka glumica Ashley Judd, koja je još devedesetih izjavljivala da ju je Weinstein zvao u hotelsku sobu “na sastanak”, gdje ju je zatim tjerao da ga masira ili da ga gleda dok se tušira. “Žene već dugo pričaju o Harveyu, vrijeme je da ti razgovori izađu u javnost”, rekla je Judd ovih dana za NY Times. Radnici, koja je bila zaposlena tek jedan dan, ponudio je da će joj pomoći u napredovanju u zamjenu za ispunjavanje seksualnih usluga. Jednu pomoćnicu je, također, tjerao da ga masira dok je bio potpuno gol, prenio je New York Times.

Weinstein je najavio da će se malo udaljiti iz kompanije (Weinstein Company), a dodao je i da je unajmio terapeuta kako bi se zajedno bavili ovim problemom. Kako je rekao, njegov put će sada biti spoznavanje sebe i pobjeda vlastitih demona.

Poštujem sve žene i žalim zbog toga što se dogodilo, naveo je dalje. Weinstein je rekao da se pokajao i “da ne može više” zbog toga što je povrijedio sve te ljude.

Njegova odvjetnica Lisa Bloom je, u odvojenom priopćenju, navela da su mnoge od optužbi lažne. Međutim, istaknula je da je, kao neko tko se bavi obranom ženskih prava, bila otvorena s Weinsteinom i navela da se pojedina njegova ponašanja mogu okarakterizirati kao neprimjerena, čak i zastrašujuća. Ali, dodala je da priznao greške koje je napravio.

Njegov drugi odvjetnik Charles Harder je u priopćenju za Hollywood Reporter naveo da spremaju tužbu protiv NY Timesa, zbog izvještaja u kojem su “iznesene laži i klevete”. Naveo je i da će svi prihodi od tužbe biti donirani ženskim organizacijama.

Weinstein je dobio Oscara za “Zaljubljenog Shakespearea”, romantičnu komediju iz 1998. godine, u režiji Johna Maddena. Producirao je brojne blockbustere, među kojima i “Kraljev govor” i “Umjetnik”, a dobio je i sedam nagrada Tony za produciranje predstava i mjuzikala.

Od 2007. godine oženjen je Engleskinjom, modnom dizajnericom Georginom Chapman s kojom ima dvoje djece.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

https://twitter.com/olsonleif/status/916022261160624128