Scena: Počela pozorišna sezona u Banjaluci

Showbiz 19. okt 201714:52 > 17:49
Podijeli:
Izvor: N1

Narodno pozorište Sarajevo i Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini najavili su saradnju na realizaciji predstave „Kralj Lir“ koja će biti premijerno prikazana 28. oktobra. Prva repriza predstave je 31. oktobra.

U Banjaluci je sinoć zvanično počela 88. pozorišna sezona. Otorena je izložba o Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću, te je premijerno odigrana predstave “Sabirni centar”, čime je i obilježen 87. rođendan Narodnog pozorišta Republike Srpske.

U Dorćolskom narodnom pozorištu u Beogradu, smještenom u staroj kući i bivšoj fabirici sapuna, izveden je komad „Lude noći noći nad Sovjetskim Savezom“ Muze Pavlove, u kojem je jedan od junaka predsjednik Rusije Vladimir Putin. Reditelj predstave Filip Gajić kaže da ideja predstave nije da kritikuje politiku predsjednika Putina, već da prikaže kako država sprovodi nasilje nad pojedincem, što se ne odnosi nužno samo na tadašnji Sovjetski Savez, već na sve sisteme.

Stephen Wiltshire je poznat po crtanju urbanih panorama. Mnogi bi rekli kao i veliki broj drugih umjetnika – ali njega izdvaja to što svi njegovi crteži nastaju isključivo iz sjećanja. Naime, Stephen je autističan i njegov izvanredni mozak omogućava mu da zapamti izgled grada do najsitnijih detalja iz samo jedne vožnje helikopterom u trajanju od 45 minuta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.